Open Monumentendag ‘topstukken en erfgoedwandeling’…

Komende zondag, 8 september, stellen unieke gebouwen en ateliers in heel Vlaanderen hun deuren open voor Open Monumentendag. In Aalst kan je tal van ateliers en gebouwen bezoeken rond het thema ‘kunst en entertainment’. “Aalst schenkt, als historische stad, vanzelfsprekend de nodige aandacht aan Open Monumentendag”, legt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA) uit. “Je kan verscheidene bezienswaardigheden uit diverse perioden bezoeken. Dit jaar besteden we ook extra aandacht aan dé twee historische parels van het historische stadscentrum: het belfort en de Sint-Martinuskerk. In die laatste kan je – voor de eerste keer ooit – de twee Aalsterse Topstukken van de Vlaamse Gemeenschap bewonderen.”

De Vlaamse Gemeenschap heeft een lijst opgesteld van ‘topstukken’. De stad Aalst heeft twee van deze stukken in haar collectie: het Rubensaltaar in de Sint-Martinuskerk en een verzamelhandschrift werken van Guilliam Caudron. Het verzamelwerk van vader en zoon wordt speciaal voor Open Monumentendag tentoongesteld in de Sint-Martinuskerk, aan het beeld van de Heilige Catharina, patroonheilige van de Katharinisten. Een unicum, want het wordt normaal gezien niet tentoongesteld voor publiek, maar bewaard in het stadsarchief van Aalst. Het tweede Aalsterse topwerk is het schilderij van Rubens in de Sint-Martinuskerk.  Het verbeeldt de aanstelling van Rochus tot patroonheilige van de pestlijders. Momenteel is het enorme werk te bezichtigen vanop een metershoge trap, waardoor je oog in oog komt te staan met de afgebeelde figuren.

Natuurlijk zijn er ook leuke activiteiten die niet door de stad georganiseerd worden. “Als schepen van Erfgoed heb ik geregeld contact met de Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon (V.VAK). Zij zetten zich reeds vele jaren in voor het Aalsterse erfgoed en organiseren traditioneel op Open Monumentendag een bijzonder interessante erfgoedwandeling die ik ten zeerste kan aanbevelen”, zegt Karim Van Overmeire. Tijdens deze begeleide wandeling maak je kennis met het rijke verleden van de Aalsterse burgemeesters en de oude industrie. Er wordt vertrokken aan Cimorné en geëindigd met een drankje of een frisse pint in museumcafé ‘Sjinka Poenka’. Op het programma staat onder andere een bezoek aan de oude stoomcentrale aan het stadspark.De wandeling duurt maximaal 2u. en start in Cimorné op volgende tijdstippen: 10.30, 11.30, 13.30, 14.00 en 15.00 uur Inschrijven op voorhand is niet nodig.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *