Oost-Vlaanderen neemt maatregelen i.v.m. waterschaarste…

waterzuiveringsstation-denderstreek-persregio-denderVia zijn sociale media riep de gouverneur eerder deze week alle Oost-Vlamingen al op tot een spaarzaam watergebruik. Door de aanhoudende droogte en de warme dagen dreigt de leidingwaterproductie immers in gedrang te komen. Ook het peil van de waterlopen is heel laag en door het oppompen op sommige plaatsen zelfs volledig drooggelegd. Na overleg met de gouverneur van West-Vlaanderen, beslist nu ook gouverneur Jan Briers om maatregelen op te leggen voor Oost-Vlaanderen. Voor alle onbevaarbare waterlopen in Oost-Vlaanderen geldt er met onmiddellijke ingang een captatieverbod. De situatie wordt op de voet opgevolgd. De kwaliteit van het oppervlaktewater vormt een aandachtspunt. Als deze kwaliteit nog verder daalt, is het niet langer geschikt als drinkwater voor vee en voor beregening van bepaalde gewassen.Verder komt de leidingwaterproductie in het gedrang. Het leidingwaterverbruik is globaal hoger dan gemiddeld. Bovendien geldt er voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen sinds enkele weken code ‘geel’. Zorg dragen voor ons water vergt een collectieve inspanning. Er is daarom onmiddellijk een gebruiksbeperking van kracht. Er is een belangrijk onderscheid tussen het gebruik van leidingwater enerzijds en andere types water zoals regenwater anderzijds.

Sinds vandaag geldt een algemeen verbod op het gebruik van leidingwater voor de volgende toepassingen: voor het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers, tenzij in het kader van de normale activiteiten van daartoe gespecialiseerde ondernemingen (carwash) voor het vullen of bijvullen van particuliere zwem- en plonsbaden van meer dan 100 liter voor het vullen of bijvullen van vijvers en het bevoorraden van fonteinen voor het reinigen van straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en riolen voor het besproeien van velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen, tenzij in het kader van de normale activiteiten van land- en tuinbouwondernemingen voor het besproeien van daken, gevels, tenten, luifels en sportterreinen in de onderneming, voor doeleinden die niet absoluut noodzakelijk zijn voor het personeel, het productieproces of de bedrijfsactiviteiten.

De gouverneur wil het gebruik van regenwater ook slimmer inzetten. Daarom gelden de regels van verbod ook voor regenwater. Het sproeien van grasperken, gazons, sportvelden en het beregenen van gewassen met regenwater is dan weer enkel verboden tussen 08.00 uur en 20.00 uur. “Sinds vandaag is het gebruik van leidingwater voor niet-essentiële toepassingen verboden. Tijdens alle uren van de dag. Bovendien willen we slimmer omgaan met andere types water zoals regenwater. Dat betekent dat het gebruik van dat type water óók verboden wordt tussen 8 uur ’s morgens en 20 uur ’s avonds. Wie bijvoorbeeld zijn planten wil bewateren met regenwater, dan kan dat alleen ’s avonds of ‘s nachts. Met leidingwater kan het helemaal niet. Er is absoluut nood aan een bewustwording rond het gebruik van water. Ik reken op de Oost-Vlamingen om spaarzaam te zijn”, aldus Gouverneur Jan Briers.

Wie zich niet aan het verbod houdt, en betrapt wordt riskeert een boete tot 1.600 euro.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *