Online schoolboeken aankopen blijkt toch geen goed idee…

Terug naar school kind met boeken Persregio DenderSOS Schulden Op School vzw waarschuwt voor gevaren online aankoopsysteem schoolboeken, meer en meer scholen laten ouders schoolboeken online bestellen. Ze hopen daarmee dat het aantal onbetaalde schoolfacturen voor de school afneemt, deze zijn namelijk voor de boekenleverancier. SOS Schulden Op School vzw waarschuwt voor dit nieuwe aankoopsysteem en pleit ervoor dat scholen een beleid voeren rond kostenbewust onderwijs. Het bericht dat scholen kiezen voor een nieuw aankoopsysteem voor ouders om schoolboeken aan te kopen was onlangs een nieuwsitem. Volgens SOS Schulden Op School vzw zijn hier echter enkele valkuilen aan verbonden. “We hebben indicaties dat in scholen waar dit systeem gebruikt wordt, vandaag slechts 30 tot 40% van de ouders effectief de bestelling geplaatst hebben. De redenen hiervoor zijn heel divers. Zo is er onduidelijkheid wat exact moet besteld worden, hebben ouders geen internetaansluiting, hebben ze moeilijkheden om in te loggen of er staat simpelweg te weinig geld op de rekening.”

“Voor heel wat gezinnen is de factuur –die al gauw oploopt tot 300 euro- in één keer betalen problematisch. Helemaal moeilijk is het als er meerdere kinderen in het gezin nog schoollopen. De bedrijven die de schoolboeken aanbieden, maken zich sterk dat er gespreid kan betaald worden. De vraag is echter of deze bedrijven de nodige expertise in huis hebben om die afbetalingsplannen op een realistische manier in de praktijk te brengen en op te volgen. Wij voorspellen nu al een toename van de invorderingen via gerechtelijke weg of incassobureaus. Een jammere zaak omdat enkel de schuldindustrie hiervan beter wordt.”

“Daarnaast is het risico groot dat er aan het begin van het schooljaar meerdere afbetalingsplannen tegelijk zullen lopen, namelijk bij de boekenleverancier en in de school zelf voor andere kosten zoals opvang, uitstappen, maaltijden, enzovoort. Bovendien valt deze dure factuur vaak nog eens samen met de eerste voorschotfactuur in de scholen. Dit alles versterkt het probleem. De kans bestaat dat scholen langer op hun geld moeten wachten omdat men eerst dure verwijlinteresten wil vermijden of moet afbetalen bij de boekenleverancier.”

SOS Schulden Op School vzw waarschuwt dat systeem zal leiden tot een onwenselijke en onwaardige situatie. Zo zal er op 1 september visueel pijnlijk duidelijk worden wie zich boeken kan veroorloven en wie niet. Vaak is er ook geen plan B voorhanden in de school: Kunnen leerlingen zonder handboeken volwaardig les volgen? Valt dit te rijmen met gelijke onderwijskansen? Of gaan scholen alsnog voor het boekenpakket zorgen?

De vzw is geen voorstander van het systeem en vraagt zich af waar dit eindigt. De enige winnaars zijn de boekhouder van de school of de schuldindustrie. Zeker niet de leerling, de ouders of de leerkracht die met leerlingen in de klas zal zitten zonder het nodige materiaal. Om de problematiek aan te pakken, werken school best een structureel beleid uit rond kostenbewust onderwijs. Al 20 jaar helpt SOS Schulden Op School vzw, als expert in de problematiek, scholen bij deze oefening. “We zien dat er vaak wel goede ad hoc initiatieven genomen worden, maar dat deze verdwijnen als de betrokken leerkracht zijn of haar lesuren in de school verliest of dat het initiatief niet de ruimte krijgt om in de dagelijks werking verankerd te worden. Een goed beleid rond kostenbewust onderwijs moet structureel ingebed worden.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *