O.L.V. organiseerde slotevent voor studenten verpleegkunde…

Vandaag organiseerde het OLV Ziekenhuis campus Aalst een slotevent voor de drie leerwerkplaatsen voor derdejaarsstudenten verpleegkunde. Het OLV Ziekenhuis heeft een traditie om samen met de bachelor en HBO5-partnerscholen een leerwerkplaats voor derdejaarsstudenten verpleegkunde te organiseren. Een leerwerkplaats is een leeromgeving waar studenten de verpleegkundige organisatie van een verpleegafdeling, 24 op 7, waarborgen onder supervisie van de stagementoren en docenten. Dit academiejaar vonden er drie leerwerkplaatsen plaats met studenten van SAI (HBO5), Odisee en Artevelde (bachelor). Zij namen de afdelingen Geriatrie, Orthopedie en Pediatrie op Campus Aalst over.

Vandaag resp. 21 juni 2019 werd er een slotevent georganiseerd om deze bijzondere stageperiode officieel af te ronden. De studenten, mentoren en hoofdverpleegkundigen delen hun ervaringen tijdens een panelgesprek. Een leerwerkplaats komt immers tot stand door de samenwerking van drie partijen: studenten, werkveld en onderwijs. Lon Holtzer, Vlaams zorgambassadeur, was ook aanwezig.

Een leerwerkplaats duurt ongeveer 8 weken. De studenten nemen de afdeling en daarbij dus ook de volledige zorg van de patiënten over onder supervisie van de stagementoren. Dat wil zeggen dat ze instaan voor de organisatie van onderzoeken, de medicatie, verpleegkundige zorg, … echt het totaalplaatje. Het grote verschil met andere stages is dat de studenten als een volwaardig deel van het team functioneren en instaan voor alle shiften 24 op 7. Andere disciplines zoals artsen, kinesisten en ergotherapeuten rapporteren rechtstreeks aan de studenten over de patiëntenzorg. In dit groeiproces naar autonoom leren werken is de dagelijkse ondersteuning en aanwezigheid van de stagedocenten op de leerwerkplaats noodzakelijk. Op deze manier slaan alle stakeholders de handen in elkaar zodat de studenten fit for practice zijn bij afstuderen.

Voor de HBO5-studenten is de leerwerkplaats de laatste voorbereiding op het werkveld naar teamwerking, algemene organisatie en coördinatie toe. Voor bachelorstudenten is dit de brug naar de verdiepende stages die ze in het vierde jaar doorlopen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *