Natuurpunt Erpe-Mere opent 6 nieuwe wandelroutes…

Natuurpunt opent op zondag 5 mei het wandelnetwerk door het natuurlandschap Beneden-Dender. Via vijf bewegwijzerde lussen en een route van 15 km. van de markt van Aalst tot de markt van Dendermonde, kan men voortaan de Dendermeersen bezoeken. In totaal goed voor meer dan 50 km wandelplezier. Er zijn diverse oude buurtwegen heropend o.a. langs de Dender achter de bedrijfsgebouwen aan het Wijngaardveld te Aalst. Onderweg staan er infoborden en kan men verpozen op nieuwe houten rustbanken met het gezoem vanuit de bijenhotels.

Op 5 mei krijgt iedereen voor het eerst de kans om dit wandelnetwerk te verkennen met behulp van de gratis wandelbrochure. Vanuit de school in het centrum van Herdersem kan u vanaf 14.00 uur vertrekken voor een tocht van 5 km. langs poelen, een imker met een bijenstand , beversporen en een herder met aaibare lammetjes. Nadien wacht er voor iedereen een gratis bio-pannenkoek en fruitsap of een streekbiertje uit Denderbelle. Iedereen wordt verwacht aan de voet van de Wiezebrug- Disgenaatdreef te Herdersem.

Tussen Aalst en Dendermonde ligt het prachtige natuurlandlandschap Beneden-Dender. Natuurpunt werkt er hard aan het bewaren en uitbouwen van de ecologische waarde. Vrijwilligers van de afdelingen Aalst en ’s Heerenbosch van Natuurpunt hebben de handen in elkaar geslagen om een grensoverschrijdend natuurproject uit te bouwen. Het strekt zich uit over een grote oppervlakte van Gijzegem, Hofstade, Mespelare, Herdersem, Wieze tot Denderbelle en omvat deelgebieden met sprekende namen: Denderland, Ketshoek, Camphof, Hogedonk, Hoekske, Hannaerden, Korfkens, Denderbellebroek,… Natuurpunt werkt samen met verschillende partners. Vooral de gemeentebesturen Aalst, Dendermonde en Lebbeke en het Regionaal landschap Schelde-Durme leveren gewaardeerde steun. Er is een constructieve dialoog met landbouwers, jagers, vissers, grondeigenaars, waterbeheerders en andere gebruikers van de open ruimte.

Een groot deel van Beneden-Dender staat als natuurgebied ingetekend op de ruimtelijke plannen en doet dienst als natuurlijke waterberging bij piekdebieten in de Dender en de zijbeken. Dat vraagt om een grootschalige aanpak om natuur, landschap en open ruimte te vrijwaren en te herstellen. Natuurpunt doet dit door percelen natuurgebied te verwerven en gericht te beheren. Zo maaien vrijwilligers de weides op de oude manier om bloemrijke graslanden te bekomen. Schapen begrazen de ruigtes vol insecten en zangvogels; productiebossen met populier worden omgevormd naar bossen met streekeigen boomsoorten en met steun van de overheden zijn er twintig poelen gegraven voor de kleine glibberige bewoners van Beneden-Dender. Deze inspanningen leveren een mooi resultaat. Dat blijkt uit de spontane terugkeer van enkele spectaculaire soorten zoals de fuut, de ooievaar en de bever.

Niet alleen plant en dier profiteren van de inzet van Natuurpunt. Om iedereen in alle seizoenen te laten genieten van de natuurpracht in de Dendermeersen legde Natuurpunt, samen met de gemeenten, zes aansluitende wandellussen aan langs de mooiste hoekjes van Beneden-Dender. Kom via rustige openbare buurtwegen genieten van oude Dendermeanders, bloemrijke hooilanden, natte bosjes, poelen… Voor dappere stappers is er een route van 15,3 km. van het centrum van Aalst via het grondgebied van Lebbeke tot het centrum van Dendermonde of omgekeerd. De infoborden langs de wandelroutes zetten je op weg en geven tips over opmerkelijke natuur in de directe omgeving.

Installeer je op één van de nieuwe zitbanken en geniet van het groen en de rust in Beneden-Dender. Rond de bijenhotels zoemt het op zonnige momenten van de activiteit. Met wat geluk kunnen rustige en geduldige wandelaars onze eigen “Big Five” zien. Dat lukt misschien niet op één wandeling, maar het aanbod van de vele wandellussen nodigt uit om Beneden-Dender verschillende keren te bezoeken.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *