Natuurpunt en de stad Aalst voorzien het Kluizenbos van houten wandelpaden…

Het Kluizenbos is één van de belangrijkste overblijfselen van het ‘Afflighem Bosch’, dat in de middeleeuwen 500 ha groot was. Eeuwen geleden was het bos eigendom van de Abdij van Affligem. De Kluiskapel herinnert aan de tijd dat de monniken er in de stilte van de natuur kwamen bezinnen. Tijdens de Franse revolutie moest de abdij het grootste deel van haar bezittingen afstaan, en werd het Affligembos bijna volledig gekapt en ontgonnen. Een deel werd later weer aangeplant (voornamelijk met Canadapopulieren voor de luciferindustrie) en groeide aan tot het huidige Kluizenbos van 50 ha. Je vindt er nog steeds veel zeldzame plantensoorten zoals eenbes, penningkruid, zwartblauwe rapunzel en heelkruid. Er leven veel reeën en de buizerd vindt er een rustige broedplaats.

In 2018 kon Natuurpunt een groot aaneengesloten stuk bos van 22 ha. aankopen met steun van de stad. Het ontoegankelijke jachtgebied werd toen voor het eerst publiek opengesteld voor wandelaars via een bewegwijzerde wandellus tussen de Kluiskapel en de Affligemdreef. Natuurpunt is het bos aan het herstellen in zijn oorspronkelijke staat door de aangeplante kaprijpe populieren geleidelijk te vervangen door inheemse bomen zoals eiken en elzen. Het Kluizenbos vormt ook een belangrijk schakel binnen “project Groenpool” van de stad Aalst want het verbindt het Somergembos en Heuvelpark met de versnipperde bossen rond Ten Bos.

Wandelaars vonden snel hun weg naar het bos, zeker in de covid-periode. In het bos bevinden zich verschillende bronnetjes van de Somergembeek. Daardoor is het bos soms moeilijk toegankelijk omdat de paden vaak veranderen in diepe modderpoelen. Aangezien de vele wandelaars de paden verlieten op zoek naar drogere passages, werd de waardevolle bosflora vertrappeld in een zone tot twintig meter breed. Om dit probleem op te lossen, werd er dit voorjaar door Natuurpunt met steun van de stad Aalst een verhoogd houten plankenpad aangelegd door de meest drassige zones van het bos. Het is tweehonderd meter lang en uitgevoerd in duurzaam inlands hout dat niet chemisch behandeld is. Hierdoor kunnen wandelaars in de natte perioden toch door het bos wandelen zonder de gevoelige bosbodem te verstoren.

Schepen Beulens kwam de nieuwe wandelroute inwandelen. Deze zomer zal de stad Aalst ook de andere drassige wandelweg die van de Kluiskapel richting het Somergembos loopt, heraanleggen in porfier (gemalen steenslag). Zo kunnen de wandelaars ook hier de voeten droog houden in de natte herfst en winter.

Het Kluizenbos ligt er nu prachtig bij in een frisgroene lentetooi en vol mooie voorjaarsbloemen zoals de lichtblauwe maagdenpalm. Iedereen is welkom om er vanop de wandelpaden van te komen genieten.

De bewegwijzerde wandelroute leidt bezoekers door het Kluizenbos en brengt hen ook langs het Somergempark en de abdij van Affligem. Honden zijn aan de leiband toegelaten. Een goed startpunt is de natuurschuur aan de kloosterweg of de kluiskapel in de Kluizerij.

(Foto: Katrien Buysse)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *