Natuurpunt Aalst schenkt ‘Groenen Ajoin’ aan Berenklauwers…

Vrijdagavond 15 januari kwamen de leden van Natuurpunt Aalst digitaal samen voor de jaarvergadering. Het voorbije jaar stelde Natuurpunt voor grote uitdagingen door de coronacrisis. De meeste publieksactiviteiten moesten in 2020 afgelast of uitgesteld worden en de beheerwerken verliepen onder strikte coronavoorwaarden. De werving van leden en van fondsen stond op een laag pitje. Door de coronamaatregelen hebben veel Aalstenaars wel de lokale natuur herontdekt. Er zouden vijfmaal meer wandelaars onze natuurgebieden bezocht hebben, geholpen door wandelfolders en bewegwijzerde wandelroutes. Dat gaf op sommige plaatsen zelfs overlast door zwerfvuil, verstoring, loslopende honden en vandalisme. Maar er zijn niet teveel wandelaars, er is te weinig toegankelijke natuur! Van meer en betere natuur wil Natuurpunt werk van maken samen met de stad waar we een vijfjarige samenwerkingsovereenkomst mee afsloten.

De vele wandeltochten deden veel wandelaars zien dat Natuurpunt op heel veel mooie plekken, toegankelijke natuur aanbiedt en dat die waardevolle natuur hun steun verdient. Dat vertaalde zich in extra giften en in een spectaculaire groei van het aantal leden. Met een jaaraangroei van 21% zit afdeling Aalst zelfs aan de Oost-Vlaamse top: 1440 Aalsterse gezinnen zijn nu al lid van Natuurpunt. Aalst telt ruim 87.000 inwoners en 37.100 adressen. Eind 2017 is het duizendste Aalsterse lid fier in de kijker gezet. Nu is de kaap van 1500 leden meteen een doelstelling geworden voor 2021 als we onze ledenpromotie na de coronabeperkingen weer volop op gang kunnen trekken. Maar men moet niet op wachten om nu al lid te worden: www.natuurpunt.be/lidworden

De ‘Groenen Ajoin’ wordt jaarlijks door Natuurpunt Aalst uitgereikt aan iemand die zich het afgelopen jaar bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het vlak van natuurbescherming, natuurbeheer, natuurstudie of natuureducatie. In sommige van onze natuurgebieden komen zogenaamde ‘invasieve exoten’ voor. Dit zijn ‘uitheemse’ planten, dieren of micro-organismen die hier van nature niet thuishoren. Deze soorten hebben zich kunnen verspreiden door toedoen van de mens. De meeste uitheemse soorten leveren geen problemen op omdat ze niet kunnen overleven in onze natuur, of omdat ze niet uitgroeien tot een plaag, of omdat ze geen schade aanrichten. Maar als een uitheemse soort zich vestigt én zich sterk uitbreidt, kan die wel enorme schade of overlast veroorzaken. In dat geval spreekt men van een ‘invasieve exoot’.

Ons inmiddels veel bezocht Kluizenbos kent een onrustwekkende verspreiding van de invasieve exoot Kaukasische Reuzenberenklauw. Met een enorme groeihoogte tot vier meter en bladoppervlakte overgroeit hij de meeste inheemse kruiden door het zonlicht weg te vangen. De plant vormt een belangrijk gevaar voor volksgezondheid omdat het sap in combinatie met zonlicht brandwonden veroorzaakt op de huid. Een ernstige bedreiging voor wandelaars en natuurbeheerders. 

De bestrijding van reuzenbereklauw is zeer arbeidsintensief en vereist volgehouden inspanning over meerdere jaren. Met een spade of een onkruidhak wordt de plant dicht bij de wortel afgestoken om bloei en zaadverspreiding te voorkomen. Onder impuls van Guy Temmerman heeft er zich onder de Kluizenbos-vrijwilligers een groepje van drie musketiers gevormd die de bestrijding van de Reuzenberenklauw stilaan als persoonlijke missie beschouwen. Guy Temmerman, Raf Vanderstockt en Guy Dohogne spendeerden als Berenklauwers al tientallen werkdagen om het Kluizenbos veiliger en biodiverser te maken.

Daarom heeft de jury van de Groenen Ajoin van Natuurpunt Aalst – na grondige afweging en rijp beraad – op de algemene vergadering van 15 januari 2021 de genaamden: Dhr. Guy Temmerman, Dhr. Raf Vanderstockt, Dhr. Guy Dohogne bijgenaamd ‘de berenklauwers’, geproclameerd tot laureaten in solidum van de Groenen Ajoin 2020. Dit betekent dat zij voortaan – één voor allen en allen voor één – met de nodige eerbied mogen aangesproken worden als ‘Groene Ajoinen’

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *