Na Ninove nu ook in Aalst blauwalgen op water van Dender…

Op de Dender ter hoogte van de brug over de E40 te Erembodegem zijn blauwalgen opgemerkt. Deze algen kunnen giftige stoffen afgeven die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Om veiligheidsreden is er een verbod ingesteld om water te capteren uit de Dender te Erembodegem. Ook elke vorm van watersport of vissen is er verboden. Blauwalgen of cyanobacteriën zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Drijvend aan het wateroppervlak vormt de blauwalgenbloei een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water. Ze scheiden toxische stoffen af die schadelijk zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water.

Op grondgebied Erembodegem werd een captatieverbod uitgevaardigd. Denderwater gebruiken voor het besproeien van landbouwgewassen of als drinkwater voor vee is verboden. Er mag wel nog water gecapteerd worden voor andere productieprocessen zoals bijvoorbeeld koeling of het maken van beton. Daarnaast werd ook elke vorm van zachte recreatie op de Dender te Erembodegem verboden. Het gaat dan onder meer over kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden,… Zwemmen in de Dender is sowieso al verboden. Pleziervaart blijft wel toegelaten.

Het is erg moeilijk om te voorspellen hoelang de bacteriën in het water aanwezig zullen blijven. Dit is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden en de stroming van het water. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is alvast niet zinvol. De Vlaamse Waterweg nv en de Vlaamse Milieumaatschappij volgen de situatie op de voet en nemen regelmatig stalen voor bijkomend onderzoek.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *