N-VA Haaltert blijft op zijn honger zitten…

Veerle Baeyens Haaltert Persregio DenderIn de Oost-Vlaamse gemeente Haaltert, sinds eind juli onbestuurbaar, wijst oppositiepartij CD&V de hand van coalitiepartners N-VA en sp.a af om een nieuwe bestuursmeerderheid te vormen. Dat bevestigt een goede bron binnen de huidige meerderheid. Nadat een bemiddelings-opdracht van gouverneur Jan Briers geen nieuwe coalitie op de been bracht, gaf Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans de gemeenteraad groen licht om een nieuwe bestuursploeg te vormen. De huidige bestuurspartijen N-VA en sp.a, die niet meer aan een meerderheid geraken omdat twee van de vier leden van hun coalitiepartner Open en Liberaal meestemden met de onbestuurbaarheid, reikten begin deze maand de hand aan oppositiepartij CD&V.

Zaterdag ging een finaal gesprek tussen vertegenwoordigers van de partijen door, maar daar bleek dat de twee OCMW-mandatarissen van CD&V niet voor een bestuursdeelname met N-VA en sp.a waren. Bovendien heeft Centrumlijst Open Vld een nieuw voorstel ingediend om komende maandag het besluit over de vorige onbestuurbaarheid in te trekken om dan opnieuw de onbestuurbaarheid uit te roepen. Met de nieuwe onbestuurbaarheid zou men op een sterker juridisch dossier mikken. Wel ligt een voorstel van de oppositie op tafel om het budget van de huidige bestuursploeg van 0 naar 250 euro op te trekken, zodat kleine aankopen gedaan kunnen worden.

Als de onbestuurbaarheid maandagavond opnieuw wordt uitgeroepen, dan krijgt gouverneur Briers opnieuw de opdracht om te bemiddelen, wat tijd zal nemen. Wel is te horen dat de huidige bestuursploeg vanaf dinsdag opnieuw met iedereen gesprekken wil aanknopen en zelfs geen veto heeft tegen een eventuele terugkeer van de twee dissidente raadsleden van Open & Liberaal. Geen enkele oppositiepartij was echter bereikbaar voor meer commentaar. Ondertussen roeren ook burgers zich in de Dendergemeente. Zo voert de burgerbeweging AHA (Ander Haaltert) maandagavond opnieuwe actie voorafgaand aan de gemeenteraad.

(Bron: Belga)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *