Monument ‘den olifant’ Geraardsbergen op de agenda…

Nadat eerder Nick Dobbelaere van PVDA Geraardsbergen voorstelde om het monument aan het Grupellopark ‘den olifant’ een andere inplanting te geven, reageert nu ook gemeenteraadslid Jimmy Colman (Open Vld). Hij heeft dan ook een vraag ingediend aan de voorzitter van het college van Burgemeester en Schepenen, die zal ter sprake komen op de volgende gemeenteraad. De gemoederen omtrent ‘den olifant’ gelegen in het Grupellopark laaiden de laatste dagen terug op. Dit mede door de vele protesten die wereldwijd het journaal overheersen omtrent de misdaden gepleegd tegenover de zwarte gemeenschap. Ook in België heerst de controverse betreffende de standbeelden ter verheerlijking van Leopold II naar aanleiding van het Belgische koloniale verleden. Zo werd er vorige week bij ons ook al een artikel gepubliceerd op vraag van Nick Dobbelaere (PVDA), omtrent het monument ‘den olifant’.

Om de zoveel jaar staat dit monument ter discussie. Misschien moeten we deze vraag ernstig nemen en nadenken over een andere invulling en benadering van deze site. Het herinnert ons namelijk te weinig aan het luguber stukje geschiedenis dat werd gepleegd tegenover de Congolese gemeenschap.

“Mijn vraag is dus de volgende”, zegt Jimmy Colman. Kunnen we het bord dat er nu hangt niet gewoon vervangen door iets anders? Eventueel een nieuwe bijkomende literaire/artistieke installatie? En als het een bord moet zijn: eentje dat toch op zijn minst klare taal spreekt? Ik besef ten zeerste dat dit het enige (openbaar te bezichtigen) kunstwerk van Théophile L’haire in onze stad betreft, dus den olifant dient zeker blijven, evenals het opschrift dat deel uitmaakt van het kunstwerk. Maar kunnen we niet – in samenspraak/samenwerking met enkele experten evenals de Congolese gemeenschap in onze stad – een positiever verhaal tot stand brengen? Eentje waarin ‘den olifant’ een nieuwe rol krijgt als symbool van solidariteit? Een installatie/sculptuur die de dialoog aangaat met ‘den olifant’ en van het Grupellopark een nog attractievere plek kan maken.

“We gaan hierdoor niet alleen onwetende Geraardsbergse inwoners beter informeren naar de betekenis van het beeld maar tegelijk zullen we als stad verbindend pionierswerk verrichten tegenover (of beter gezegd, samen met) de zwarte gemeenschap, zegt Colman.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *