Moet er in elke deelgemeente een bankautomaat komen?…

Overal verdwijnen de bankfilialen en de bankautomaten aan snel tempo, en dat is niet altijd naar de zin van de gewone man en vrouw in de straat. In de Leedse deelgemeente Oordegem hebben actievoerders een petitie opgestart, waarbij men 1200 handtekeningen verzamelde waarvan 620 uit de deelgemeente Oordegem zelf, en meer dan 150 handtekeningen uit de omliggende deelgemeenten. Een duidelijk bewijs dat men zich hier niet zomaar wil bij neerleggen. De recente geschiedenis van de banken. Ze hebben hun eigen de das omgedaan, en de burgers, hun klanten zijn daar het slachtoffer van. De banken hebben vroeger hun filialen, zo dicht mogelijk bij de klant gezet. Bijna in elke gemeente (deelgemeente) werd een filiaal opgericht (meestal met bankautomaat). In 2000 waren er zo’n 17.800 bankkantoren in België. Eind 2020 waren dat er nog maar 4.200. In de centrum steden en of gemeenten, waren ze danig dicht bij elkaar opgesteld, dat er zoals in het centrum van Lede, 6 stuks stonden op nog geen 300 meter van elkaar. In deelgemeente Oordegem waren er 3 stuks tot in juni 2022. Daarna niets meer. En zo zijn er honderden gemeenten in Vlaanderen.

Wie Komt er hier beter uit? De kosten van beheer en onderhoud werden nog steeds te hoog geacht. De klein banken (Axa, Argenta, Crelan, vdk en B-post elk met 20% aandelen) zijn reeds in 2019 begonnen met de reorganisatie via JOFICO. Om het bestaand verouderd netwerk 1500 bankautomaten te vernieuwen en het beheer en het onderhoud gezamenlijk uit te voeren, om de kosten te drukken. Hun bankautomaten gaan over naar de nieuwe over naar de nieuwe vennootschap . Die alle automaten zou aankopen, beheren en onderhouden, De automaten van Jofico hebben als surplus, dat hun automaten toelaten om overschrijvingen te doen en uittreksels af te printen.

De 4 grootbanken (Belfius, BNP, KBC, ING) hebben daarom, pas in maart 2020 de Nv BATOPIN opgericht. Met als doel om de kostprijs van de banken hun huidige bankautomaten netwerk te verminderen, uit te baten en te hervormen, los van de aandeelhouders. Het zijn niet de banken maar de door hen opgerichte en gefinancierde Batopin die de reorganisatie doet en dus niet de grootbanken. Het is Batopin die het doet. Wel in de banken hun naam. De banken doen zoals de kleine kinderen. Ze steken het op een ander.

Batopin reorganiseert, in opdracht van de 4 banken, zodanig dat het aantal bankautomaten met meer dan de helft zal dalen. Van meer dan 7744 in 2010, naar 4232 in 2020 tot 2240 stuks in 2024. Een vermindering op 4 jaar tijd met meer dan de helft. Daarvoor hebben ze een investering van 120 miljoen veil = ong 54 000 euro per neutrale automaat. Nu willen ze geen extra bankautomaten plaatsen in deelgemeente waar er vraag naar is. Batopin maakt de burger nu wijs dat er overal ‘bijkomende’ neutrale bankautomaten worden geplaatst, evenrediger verdeeld over Belgisch grondgebied, op plaats waar de burger een automaat nodig heeft. Op minimaal 5 km.

Als we de reeds geplaatste neutrale automaten bekijken, dan is niets minder waar.
Ze ondergraven hun eigen plaatsing strategieën. Ze vergeten er echter bij te vertellen dat, de bestaande bankautomaten die in de filialen staan van de 4 grootbanken, 3 maand na plaatsing van de neutrale bankautomaten worden weggenomen. Dus blijven er veel minder over. Nu lijkt dit een surplus, alsof er automaten bijkomen. De klanten zijn redelijk tevreden. Doch eens de oude automaten van de 4 grootbanken in hun filialen weg zijn, blijft er maar de helft meer over.

Het gemeentebestuur in Lede wil geen extra automaat aanvragen aan B-post, in het kader van het 7 de beheerscontract. In Ninove is burgemeester Tania De Jonge bezig met onderhandelingen om de automaten die er staan opgesteld in het Ninia Shopping Center ook op zondag beschikbaar te maken voor de inwoners. Het is dus niet goed dat deze op een plaats werden opgesteld waar men belemmert wordt om geld te kunnen afhalen op sluitingsdagen van het Shopping Center. “De klanten moeten 24 uur op 24 uur, en 7 dagen op 7 aan cash geld kunnen geraken. Dit komt vooral ten goede aan de vele horeca zaken die in de stad gevestigd zijn,” zegt De Jonge. In de stad Geraardsbergen hebben de inwoners geen beetje het gevoel dat ze veilig geld kunnen afhalen, en parkeren in de buurt lukt ook al niet. Uit Aalst komt weinig commentaar, al weten we wel dat de automaten die er zijn opgesteld in de buurt van de Grote Markt, al vandalen over de vloer kregen. De ruiten stonden er al gescheurd na nog geen week open. Er zijn in het verleden al meerdere politiekers die de gang van zaken in vraag hebben gesteld. Maar ze wordt niet serieus genomen. Overal is er tegenstand tegen de huidige gang van zaken, in vele gemeenten reageren politieke partijen, verschijnen er artikels over verdwijnende bankautomaten.

Elke deelgemeente heeft recht op een bankautomaat. cash geld speelt ook een belangrijke sociale rol bij financiële inclusie in de maatschappij. In elke deelgemeente zouden alle banken gezamenlijk en wettelijk verplicht moeten worden om een onafhankelijk neutraal bankfiliaal met bankautomaat op te richten. Om zoals de hypotheker, immotheker, de verzekeringsmakelaars, de klant de best mogelijke op de markt zijnde mogelijkheid aan te bieden. Aan de verantwoordelijken van de verschillende deelgemeenten zonder bankautomaat, of deelgemeenten waar de huidige bankautomaat op termijn weggaat, de vraag. Laat van u horen, geef mij een seintje, dit is ook wat de burgers willen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Moet er in elke deelgemeente een bankautomaat komen?…

  1. Van Oost Rita schreef:

    ik vind het niet kunnen met die automaten mensen van leeftijd hebben daar veel moeite mee en bank biljetten van 5 en 10 eu kan men niet afhalen, ook oudere mensen kunnen zich niet altijd verplaatsen naar die bank automaten soms veel te ver hopelijk zien die groot banken het in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *