Bestuur stelt ambitieus actieplan voor trage wegen voor…

Tijdens de gemeenteraad van 10 november 2020 in Geraardsbergen werd het actieplan voor trage wegen goedgekeurd. Deze wegen die in de loop der jaren verdwenen of in onbruik geraakt zijn, zullen gefaseerd heropend of opgewaardeerd worden. Trage wegen creëren een heel nieuw netwerk om te wandelen of te joggen en verbinden de stad en de deelgemeenten op een veilige manier met elkaar. Het actieplan kwam tot stand dankzij de inzet van vele vrijwilligers en de steun en begeleiding van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en de provincie Oost-Vlaanderen. Trage wegen zijn paden en wegels voor traag, niet-gemotoriseerd verkeer: kerkwegels, jaagpaden of doorsteekjes. Veel van deze verbindingen zijn intussen verdwenen of in slechte staat. Het Lokaal Bestuur Geraardsbergen wil deze nu gefaseerd in ere herstellen. “Vanuit de bevolking groeit sinds een paar jaar sterk de vraag om trage wegen – waar mogelijk – terug toegankelijk te maken. De reden daarvoor is niet ver te zoeken: trage wegen zijn een aangenaam, veilig en snel alternatief voor trage mobiliteit. Het is een perfecte manier om je in onze stad en deelgemeenten voort te bewegen. Naar de lokale handelaar, de school, de jeugdbeweging, het werk of de bushalte: de trage weg is een waardig alternatief voor het drukke verkeer van vandaag”, zegt schepen van Mobiliteit Fernand van Trimpont.

Geraardsbergen heeft vandaag al zo’n 80 km aan trage wegen die onderhouden worden door het lokaal bestuur. Er ligt echter nog heel wat potentieel open. De voorbije jaren heeft een enthousiaste groep vrijwilligers bijna 1.300 trage wegen in kaart gebracht. Onder begeleiding van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en de provincie Oost-Vlaanderen werden werkgroepen opgezet waarin deze trage wegen werden beoordeeld op hun recreatieve waarde, hun toestand, de wenselijkheid om te heropenen en hun functionaliteit om dorpskernen te verbinden.

Op basis daarvan werd een actieplan uitgeschreven dat vanaf volgende week geraadpleegd kan worden via het online platform GISbergen. Per wegje staat beschreven in welke staat het momenteel is, of het wordt heropend en op welke termijn.

“Het actieplan voor trage wegen is een echt huzarenstuk. We zijn de vele vrijwilligers erg dankbaar voor hun tomeloze inzet om de trage wegen in kaart te brengen. De analyse daarvan gebeurde nadien in breed vertegenwoordigde werkgroepen. Zowel mensen uit de administratie, omwonenden, natuurverenigingen, wandelverenigingen, landbouwers, dorpsraden, … deden mee. Dat maakt ons actieplan des te waardevoller. Samen met alle betrokken zullen we nu ook het actieplan realiseren”, geeft schepen Van Trimpont mee.

De opwaardering van de trage wegen zal in harmonie gebeuren met andere activiteiten als landbouw en toerisme.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *