Lokaal Bestuur Denderleeuw schakelt een versnelling hoger in bij de activering van werklozen…

Niet iedereen slaagt er in om een job te vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Voor deze mensen geldt het Sociaal Huis (vroegere naam OCMW) als laatste opvangnet. Om zoveel mogelijk mensen toe te leiden naar een tewerkstellingstraject schakelt Lokaal Bestuur Denderleeuw een versnelling hoger. “De werkloosheidscijfers in ons land zijn hoog en tegelijkertijd zien we een groot aantal openstaande vacatures die niet ingevuld geraken. Dat geldt ook voor onze Denderregio. De uitdagingen zijn hier heel groot, want we zien nog steeds veel mensen die drempels ervaren in de zoektocht naar een duurzame job”, vertelt schepen Sofie Renders.

“Als we de vergelijking maken met het Vlaams gemiddelde, zijn onze cijfers echter niet zo slecht. Onze werkzaamheidsgraad bedraagt 76,5% ,wat hoger is dan dat van Vlaanderen en de werkloosheidsgraad bij elke herkomstgroep (Belgische, EU-herkomst, niet EU-herkomst) ligt bijvoorbeeld lager dan het Vlaamse gemiddelde. Niet slecht, maar dit betekent niet dat er geen activering nodig is”, aldus burgemeester Fonck. “De Vlaamse Overheid voert momenteel een activerend arbeidsmarktbeleid en wil de werkzaamheidsgraad zelfs verhogen naar 80%. Jobs bieden mensen de kans om volwaardig deel te nemen aan de samenleving en te beschermen tegen armoede. Het verhogen van de werkzaamheidsgraad is bovendien belangrijk om de economie draaiende te houden, groeikansen te geven en de sociale zekerheid betaalbaar te houden. Om hieraan mee te werken, dienden we het Vlaamse project ‘lokaal activeringspact’ in waardoor we – bij goedkeuren ervan – extra middelen ontvangen om mensen met een leefloon duurzaam aan het werk te krijgen.”

“Als we spreken over de arbeidsmarkt, moet je niet alleen naar het aspect werk kijken. Er zijn verschillende factoren zoals huisvesting, mobiliteit, onderwijs, economie en welzijn die drempelverhogend zijn voor mensen om een job te vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Voor deze mensen is het Sociaal Huis vaak het laatste opvangnet. Om deze mensen toch toe te leiden naar een job, zet het Sociaal Huis sinds 2008 in op begeleidingstrajecten om de drempels die zij ervaren weg te werken of te verlagen”, legt schepen Renders uit.

“Om ons beleid verder te optimaliseren, willen we de krachten en expertise op lokaal niveau bundelen. Enkel zo kunnen we de werkzaamheidsgraad in de Denderregio duurzaam verhogen. Daarom willen we een actieve samenwerking aangaan met de lokale besturen van Ninove en Geraardsbergen, met VDAB en gespecialiseerde vzw’s die met werkzoekenden een voorbereidend traject kunnen doorlopen om ze klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Samen dienden we bij Europa WSE (Werk en Sociale Economie) het project ‘Lokale partnerschappen voor duurzame arbeidsmarktdeelname van mensen met complexe problemen’. Eind 2023 hopen we op een positief bericht waardoor extra middelen naar onze Denderregio kunnen komen zodat we kunnen inzetten op deze duurzame tewerkstelling”, besluit burgemeester Fonck.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *