Leerlingen van het VTI-Aalst stellen kookboek voor…

De afdeling Voeding van het VTI-Priester Daens College in Aalst stelde op woensdag 10 november hun nieuwe kookboek voor in het didactisch restaurant R33. Algemeen directeur Tanja Biebaut is alvast fan van het kookboek en zal eerstdaags al met plezier enkele recepten uitproberen. De genodigden kregen een menu voorgeschoteld met gerechten uit dit kookboek. Het kookboek is een onrechtstreeks gevolg van de corona-pandemie. In het najaar van 2020 overspoelt de tweede coronagolf het land en worden er bijkomende maatregelen aangekondigd. Cafés en restaurants moeten sluiten. De herfstvakantie wordt met een week verlengd en de leerlingen van de derde graad mogen maximaal voor 50% aanwezig zijn op school. Het schoolrestaurant R33 moet de deuren sluiten en ook in het zelfbedieningsrestaurant zijn er nog nauwelijks klanten. Koken zonder gasten, koken voor je eigen klas, dat is niet de bedoeling en dus wordt er gezocht naar creatieve oplossingen.

In een aantal klassen komt de klemtoon op de organisatie van take-away te liggen. De leerlingen van het 5e jaar Grootkeuken en het 7e specialisatiejaar Gemeenschaps- restauratie zien het idee van hun leerkracht Emmanuel Tack wel zitten om samen een kookboek te maken. Maar er zijn al zoveel kookboeken waar het vooral om de foto’s draait en waar de werkwijze en de ingrediënten zelfs niet kloppen. Mooi, dat wel, maar niet echt bruikbaar. Elke leerling kreeg de opdracht om drie gerechten te kiezen en uit te werken tot een bruikbaar geheel. Het zou een kookboek worden en geen kijkboek. De culturele diversiteit in de klas mocht zich weerspiegelen in de gerechten. Zo wordt diversiteit een waardevolle verrijking van onze smaak. Alle foto’s werden door de leerlingen of begeleidende leerkracht genomen tijdens de lessen op school of thuis bij het volgen van afstandsonderwijs. De leerlingen hebben gedurende enkele maanden de recepten geprobeerd, uitgetest en aangepast, en dit zowel thuis als op school. Afstandsonderwijs kreeg op deze manier voor onze leerlingen een extra dimensie, positieve vibes en voegde een extra persoonlijke drive toe in deze niet evidente periode.

In de vereniging van Grootkeukenkoks Oost-Vlaanderen werd een partner gevonden om het kookboek effectief te publiceren. Voorzitter Jurgen Eeckhout benadrukt de lange en goede samenwerking tussen de school en de vereniging. Dit kookboek is daarvan een tastbare illustratie. De vereniging van Grootkeukenkoks organiseert wedstrijden, bedrijfsbezoeken, symposia en contactmomenten voor al wie verbonden is met de sector van de grootkeuken. Ere-secretaris Lucien De Groote licht toe hoe zij het beroep en de belangen van de grootkeukenkok opwaarderen en hoe de contacten worden versterkt tussen onderwijs, industrie, groothandel en leden.

De goede samenwerking is er al van voor de eeuwwisseling toen de afdeling Voeding nog gevestigd was in de Eikstraat te Aalst, in het toenmalig Sint-Lutgardisinstituut. Technisch Adviseur Eddy Van Hulle schetst hoe de afdeling Voeding evolueerde van de richting Groepskoken in een typische meisjesschool naar een modern studiegebied Voeding in VTI-Aalst met studierichtingen Restaurant en Keuken, Grootkeuken en Gemeenschapsrestauratie. Leerlingen van de derde graad volgen stages in de catering van bedrijven, zorginstellingen en scholen. De stageplaatsen bevinden zich in Aalst en de brede regio. Het is geen slogantaal, het zijn geen holle woorden. De betrokken leerlingen hebben alle stappen in het proces van idee tot kookboek kunnen mee bepalen en volgen. Het is dan ook in de eerste plaats hun kookboek. De publicatie is de bekroning van hun werk en inzet.

Het kookboek telt 30 recepten gaande van amuses tot nagerechten. Het is gedrukt op een handig A5 formaat en telt 82 bladzijden. Van elk gerecht worden de ingrediënten, de werkwijze, de moeilijkheidsgraad, de tijdsduur en de allergenen weergegeven. Naast de foto’s van elk gerecht wordt het kookboek opgesmukt met enkele actiefoto’s van de leerlingen in de keukens van de school.

Het kookboek kreeg de titel: ‘getest & positief’ mee. Het is een verwijzing naar de coronaperiode en verwijst tegelijkertijd ook naar de recepten die uitgebreid werden getest en goedgekeurd. Interesse in dit kookboek? Het wordt te koop aangeboden in het didactisch restaurant R33 van de school tegen de prijs van 10 euro.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Publireportage. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *