Laatste restauratiefase voor internaat van het Sint-Jozefcollege in Aalst…

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 2.108.907,10 euro toe voor de restauratie van het internaat van het Sint-Jozefcollege in Aalst. “Deze laatste restauratiefase zal ervoor zorgen dat het internaat van het Sint-Jozefcollege weer in topconditie is. Dit imposante internaat werd eind 18e eeuw gebouwd. Het was voor die tijd zeer vooruitstrevend en modern. Elke inwonende leerling had een eigen kamer; het was het eerste college op het vasteland waar dit mogelijk was. Dit zorgde voor de bekendheid van het college, naast de strenge opvoedingsnormen.”, zegt minister Diependaele. De laatste restauratiefase van het internaat van het Sint-Jozefscollege kan van start gaan. In deze fase krijgen de gevels hun vroegere glorie terug. Het dak wordt volledig gerestaureerd met reconstructie van de vroegere dakkapellen. De kamers worden gerestaureerd en terug ingericht. De eerste en tweede restauratiefasen bestonden voornamelijk uit funderings-, riolerings- en stabiliseringswerken. De derde fase die begin 2018 opstartte bouwde daarop verder met stabiliseringswerken om het gebouw structureel veilig te maken. Voor de volledige schoolsite is een beheersplan uitgewerkt dat het onderhoud en gebruik van zes gebouwen regelt.

In 1620 vestigden jezuïeten zich in Aalst. Zij startten er een scola elementaria of voorbereidend klas op de eigenlijke humaniora. Ze stichtten het Sint-Jozefscollege dat vandaag bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20e eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder de modernistische vleugel uit 1937.

Deze gebouwen werden op 23 oktober 1997 beschermd als monument omwille van hun artistieke en historische waarde. Het college zelf is een voorbeeld van barokarchitectuur uit de 17e eeuw. Dezelfde stijlkenmerken werden ruim een eeuw later opnieuw gebruikt bij de bouw van de kerk. Het internaatsgebouw is een 18e eeuws streng classicistisch gebouw naar ontwerp van L. Montoyer. De modernistische nieuwe schoolvleugel uit 1937 naar ontwerp van A. Bressers is een voorbeeld van de toen gebruikte ‘Nieuwe Zakelijkheid’.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *