Kasteel van de Heren van Herzele wordt gerestaureerd…

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft het licht op groen gezet voor de restauratie van het Kasteel van de Heren van Herzele. De ruïne van het Kasteel van de Heren van Herzele wordt gerestaureerd. “Ter hoogte van de waterlijn van de ruïne zijn natuurstenen muurfragmenten plaatselijk uitgevallen of zitten ze los. Om verdere afbrokkeling en verval te voorkomen is het nodig om het metselwerk terug met natuursteen in te vullen”, laat minister Diependaele weten. Voor de restauratiewerken is een premie van 102.987,80 euro toegekend.

Al in de 7de eeuw stond op deze plek een ‘Burcht van Herzele’, toen nog opgetrokken uit hout- en vlechtwerk, met aarden dammen en omgeven door water. In de loop van de 11de eeuw werd het geheel herbouwd in steen. In 1381 werd Herzele het slagveld tussen de Graaf van Vlaanderen en de Gentenaars. Hierbij werd de burcht van toenmalig burchtheer Seger, samen met de ernaast gelegen kerk en de omringende huizen, vernield. Jan Van Roubaix herbouwde de burcht in het begin van de 15de eeuw.

In 1579, na verwoesting door de Spanjaarden, niet meer heropgebouwd wegens geldgebrek van de toenmalige bewoners, prins Willem d’Espinoy en Ernestine van Arenberg. De ruïne werd verkocht, één toren bleef behouden om het privilegierecht te doen gelden. Sinds 1957 is de burchtruïne samen met de omgeving beschermd. Het grondplan, met de funderingen van de muren, de vierkante donjon aan de zuidkant, en de hoektorens werden zichtbaar gemaakt. Een walgracht omsluit de site.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *