Kan Erpe-Mere ook een pleegzorggemeente worden?…

Van 18 tot en met 27 november ’22 is het ‘Week van de Pleegzorg’. In Vlaanderen wonen meer dan 8.000 kwetsbare kinderen of jongeren in een pleeggezin. Soms voor enkele maanden of enkele jaren, soms enkel tijdens de weekends en vakanties. “Ook in Erpe-Mere is de nood aan pleeggezinnen groot,” zegt Kevin Knockaert van Vooruit/Groen Erpe-Mere. “Verschillende gemeenten namen al het initiatief om pleegzorggemeente te worden om zo pleegzorg te promoten en gezinnen over de streep te halen om zelf pleeggezin te worden en kwetsbare kinderen of jongeren een veilig dak boven hun hoofd te bezorgen. Met Vooruit/Groen willen we dat Erpe-Mere dat voorbeeld volgt en actie onderneemt om pleegzorggemeente te worden.”

In Vlaanderen wonen meer dan 8.000 kwetsbare kinderen of jongeren in een pleeggezin. Pleegzorg Oost-Vlaanderen ondersteunt meer dan 1.500 pleeggezinnen, meer dan 2.100 pleegkinderen en -jongeren en meer dan 170 pleeggasten, dat zijn volwassenen die in een pleeggezin wonen. “Maar de nood aan pleeggezinnen is hoog,” laat Kevin Knockaert weten. “Helaas heeft niet elk kind of jongere het geluk om in een veilige of goede thuissituatie op te groeien. Pleeggezinnen zijn hard nodig. Eind vorig jaar stonden nog 872 kinderen en jongeren op de wachtlijst. Dat zijn 872 schrijnende situaties waarbij kinderen en jongeren wachten op een veilige thuis. We moeten er alles aan doen om ook in Erpe-Mere gezinnen warm te maken om ook pleeggezin te worden.” zegt Kevin.

“Om die reden willen we dat Erpe-Mere de ambitie toont om pleegzorggemeente te worden. Oost-Vlaanderen telt al elf pleegzorggemeenten, waaronder Brakel, Aalst en Oudenaarde. Met het label van pleegzorggemeente geven die gemeenten aan dat ze pleegzorg genegen zijn. Dat kan gaan van erkenning en ondersteuning van bestaande pleeggezinnen in de gemeente of het actief zoeken naar extra plaatsen. Alle beetjes helpen om gezinnen warm te maken om kwetsbare kinderen of jongeren tijdelijk onderdak te geven.” stelt hij.

Naar aanleiding van de ‘Week van de Pleegzorg’ van 18 tot en met 27 november ’22 leggen we met Vooruit/Groen Erpe-Mere het voorstel om pleegzorggemeente te worden alvast op tafel op de gemeenteraad van 29 november 2022. “Wij willen dat het Erpe-Meerse gemeentebestuur engagement toont om pleegzorggemeente te worden. Elk kind of jongere dat we op die manier tijdelijk uit een benarde situatie kunnen helpen en een warme thuis kunnen bieden maakt een verschil.” besluit Kevin Knockaert.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *