Jongeren kunnen zich vanaf vandaag online registreren om te mogen stemmen voor de Europese verkiezingen…

Vanaf 1 mei 2023 start de online registratie die jongeren moeten voldoen om in juni 2024 te mogen stemmen voor de Europese verkiezingen. Lokale besturen kunnen een  grote bijdrage leveren aan de registratiegraad van jongeren door acties op te zetten. In een aantal steden en gemeenten wordt dit reeds gedaan. Als Groen Geraardsbergen vragen we dat vanuit het beleid ook initiatieven ondernomen worden om zoveel mogelijk jongeren te motiveren om te stemmen. Een belangrijke verwezenlijking van de federale regering is de uitbreiding van het stemrecht voor de Europese verkiezingen naar zestien- en zeventienjarigen.  Jongeren die in België willen stemmen voor het Europees parlement moeten zich in het kiesregister van hun gemeente  inschrijven. Zodra ze geregistreerd zijn, zijn ze onderworpen aan de verplichting om te stemmen.

Dit is een ronduit positieve evolutie: voor meer democratie, voor meer Europa en voor de jonge generaties.  Dit brengt echter ook uitdagingen met zich mee. We  willen immers zoveel mogelijk jongeren ook effectief laten gaan stemmen. Hiervoor is het essentieel werk te maken van bewustmaking, een laagdrempelige registratieprocedure, en samenwerking tussen besturen en middenveld.

Alle Belgische gemeenten ontvingen volgens de informatie verstrekt door de federale minister van Binnenlandse Zaken,  in april 2023  een nota met meer uitleg over de administratieve en technische aspecten van de registratieprocedure. Vanaf 1 mei 2023  kunnen jongeren vanaf 14 jaar zich registreren voor de Europese verkiezingen in juni 2024 via een online registratie-tool. De betrokken jongeren zullen in het najaar van 2023 ook rechtstreeks door de federale overheid worden gecontacteerd via een brief waarin wordt uitgelegd hoe zij zich kunnen registreren voor de verkiezingen.

Er is hierbij echter ook een zeer grote rol weggelegd voor de lokale besturen: het zijn immers de steden en gemeenten die de praktische registratie van de jongere kiezers zullen opvolgen en die een grote rol kunnen spelen bij het motiveren van zoveel mogelijk jongeren om zich ook werkelijk te registreren. Een aantal steden en gemeenten, zoals Gent en Mechelen, kondigden hiertoe reeds een reeks initiatieven aan.

Al deze voorbereidingen hebben immers pas zin wanneer alle jongeren voldoende geïnformeerd zijn over de mogelijkheid tot registratie en wanneer er zoveel mogelijk van hen ook werkelijk de keuze hebben gemaakt om zich te registeren. Hier ligt er een grote kans voor onze gemeente om de stem van onze jongeren maximaal te laten horen bij de volgende Europese verkiezingen.

Groen Geraardsbergen voorzitter Patrick Franceus heeft daarbij enkele vragen.

Wij zouden dan ook een antwoord krijgen op onderstaande vragen:

1. Zal u zoveel mogelijk initiatieven nemen om de registratiegraad van jongeren op te krikken? Zo ja, aan welke dacht u zo al?

2. Zal u inzetten op samenwerking met scholen, jeugdraad en jeugdverenigingen  om dit te bereiken?

3. Zal u de registratie promoten door ze in de scholen en in jeugdverenigingen zelf te laten organiseren?

4. Zal u indien nodig na de federale brief nog een extra brief sturen naar de doelgroep, dichterbij de registratiedeadline?

5. Zal u  in de aanloop van de verkiezingen zelf de organisatie van debatten en informatiemomenten mee ondersteunen?

 

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *