Jan De Nul Envisan krijgt ‘End of Waste’-certificaat…

Envisan krijgt ‘End of Waste’-certificaat voor circulair aanbod van zand en grind in Luik. Envisan wordt erkend in zijn circulaire aanpak met het ‘End of Waste’-certificaat uitgereikt door Service Public de Wallonie. Met zijn fysicochemische wasinstallatie voor vervuilde gronden in de haven van Luik, de eerste in haar soort in Wallonië, levert Envisan gewassen zand en grind aan de lokale bouwmarkt. Envisan zet maximaal in op circulaire oplossingen van grondstoffen voor de bouwmarkt. Envisan, de milieudochter van Jan De Nul Group, nam het ‘End of Waste’-certificaat in ontvangst, uitgereikt door Service Public de Wallonie (SPW-ARNE). Deze erkenning komt er voor de fysicochemische wasinstallatie voor vervuilde gronden op de site van Envisan in de haven van Luik. De installatie is een voorbeeld van het motto van het bedrijf: ‘Circular solutions for a better planet’.

Sinds 2021 exploiteert Envisan in de haven van Luik een installatie voor het wassen van vervuilde gronden. Het resultaat is gewassen zand en grind dat aan de lokale bouwmarkt wordt aangeboden. Een mooi voorbeeld van circulariteit die ervoor zorgt dat de bouwstoffenmarkt kan besparen op niet-hernieuwbare hulpbronnen. Deze installatie was bovendien de eerste in haar soort voor de Waalse markt. “Dankzij haar trimodale locatie is de haven van Luik een ideale uitvalsbasis voor ons. Over de weg, over het water of met de trein kunnen vervuilde gronden aangeleverd worden. Daarbij focussen we ons in eerste instantie op de binnenvaart om ook daar onze CO2-footprint laag te houden. We zijn bijzonder fier dat wij met dit ‘End of Waste’-certificaat erkend worden in onze inspanningen om vol in te zetten op circulaire oplossingen,” zegt An Smet, Directeur Envisan bij Jan De Nul Group.

De fysicochemische installatie heeft een capaciteit om van 1.000 ton zwaar vervuilde grond gemiddeld 800 ton gewassen zand en grind te produceren in twee dagen tijd. Op deze manier levert Envisan een belangrijke bijdrage aan de circulariteit van bouwmaterialen. Enerzijds kan de bouwstoffenmarkt zo op niet-hernieuwbare grondstoffen uit steengroeven besparen. Anderzijds krijgen verontreinigde sites de kans op herontwikkeling.

Vervuilde gronden zijn niet geschikt voor gebruik als vulgrond zonder een grondige sanering. Envisan biedt zijn klanten in de bouwsector de mogelijkheid om vervuilde gronden af te laden en terug weg te varen met een gewassen lading aan zand en grind.

De verontreinigde gronden komen op Île Monsin aan via schip of vrachtwagen. Het gebruik van de spoorweg voor aan- en afvoer wordt momenteel bestudeerd. Over water gaan de gewassen gronden naar locaties die verder weg liggen of die een grote behoefte hebben aan gewassen zand en grind. Zo beperkt Envisan zijn CO2 footprint tijdens het transport. Jan De Nul Group is een wereldwijd opererend familiebedrijf dat complexe uitdagingen van onze hedendaagse samenleving oplost. Onze getalenteerde mensen ontwikkelen duurzame oplossingen die bijdragen tot de energietransitie en de toekomst van de volgende generatie veiligstellen.

(Foto: JDN)

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *