Jan De Nul en Egypte slaan handen in elkaar om groene energie naar Europa te brengen…

Vorige week heeft de Egyptische regering, vertegenwoordigd door de Egyptian Electricity Transmission Company (EETC), een mijlpaal akkoord ondertekend met Jan De Nul Group om de studie voor de aanleg van een onderzeese exportkabel tussen Egypte en Europa aan te vatten. Eind september bevestigde de Egyptische regering opnieuw haar plannen voor de aanleg van een onderzeese elektriciteitskabel met Europa, zodat elektriciteit uit Egyptische zonne- en windenergie-installaties de bredere Europese energiemarkt kan bevoorraden.

De interconnector zal meer dan 2 Gigawatt aan zonne- en windenergie uit Egypte naar Europa transporteren via een onderzeese elektriciteitskabel van ongeveer 1.000 km lang. De huidige langste interconnectorkabel tussen Denemarken en Groot-Brittannië bedraagt 765km. Bovendien lopen de waterdieptes langsheen het kabeltraject op tot wel 3.000 m.

Jan De Nul Group zal nu een financiële en technische studie uitvoeren met de uiteindelijke bedoeling om te participeren in de ontwikkeling van het exportproject. De studie omvat de financiering van het project, de productie van de groene stroom, de installatie en productie van de transmissiesystemen zoals de kabels, tot partners zoeken voor de aansluiting op de bestaande netten in Europa.

Philippe Hutse, Director Jan De Nul Offshore Energy bij Jan De Nul Group: “We zijn bijzonder opgetogen met de ondertekening van dit akkoord. Egypte erkent ons in onze expertise om steeds langere exportkabels op en in de zeebodem te installeren. Recent bestelden we een nieuw kabelinstallatieschip van de volgende generatie, de Fleeming Jenkin tweemaal zo groot als eender welk bestaand kabellegschip in de wereld. We bouwen dit schip voor dit type projecten: lange afstanden, grote dieptes. Iets waarin wij ons absoluut onderscheiden op de kabelinstallatiemarkt. Egypte is duidelijk een voortrekker voor het Afrikaanse continent in de energietransitie en wij kijken ernaar uit dit land daarin te ondersteunen.”

Egypte biedt een groot potentieel voor zonne-energie. In vergelijking met het grootste deel van Europa zijn de omstandigheden om zonne-energie op te wekken in Egypte veel beter. Samen met andere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is deze regio ’s werelds grootste potentieel voor zonne-energie. Zo bestaan er al kabelverbindingen tussen Marokko en Spanje, en lopen er ook plannen om Tunesië met Italië, en Marokko rechtstreeks met het Verenigd Koninkrijk te verbinden. De vraag naar intercontinentale verbindingen zal met de groeiende vraag naar groene energie wereldwijd alleen maar toenemen. Verwachte start van de implementatie van het project is voorzien voor 2027.

(Foto: JDN)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *