Jaarlijks 1,8 miljoen euro voor Aalsters sociaal beleid…

De stad Aalst en OCMW Aalst voorzien vanaf 2020 nieuwe subsidies voor sociale organisaties die de stad helpen bij een aantal essentiële projecten. Voorbeelden van dergelijke acties zijn taalcoaching op de werkvloer, huistaakbegeleiding, nachtopvang van daklozen, tijdelijke huisvesting. “We trekken daarvoor, zoals voorgaande jaren, 1,8 miljoen euro per jaar uit,” zegt schepen van Sociale Zaken Sarah Smeyers. “Opnieuw een krachtig en sociaal signaal naar de meest kwetsbare Aalstenaars. En we gaan de centen nog beter besteden dan anders.” In januari 2020 lopen de huidige subsidieovereenkomsten tussen Stad /OCMW Aalst en de lokale actoren af. Het stadsbestuur maakt van de gelegenheid gebruik om de verdeelsleutel voor het lokaal sociaal beleid te herzien. Dat werd zo ook bij het begin van de nieuwe legislatuur in het bestuursakkoord van de stad opgenomen.

“Tot nu bekeek de stad welke organisaties er waren en werd de koek onder hen verdeeld. Dat gebeurde nogal versnipperd. In de toekomst gaan we uit van de programma’s die we willen realiseren en we zullen daarvoor – als er meerdere organisaties in aanmerking komen – de beste kandidaat kiezen. We stelden na overleg met de bestaande partners één lijst op van alle “acties”’ waarbij stad en OCMW ondersteuning van een vzw kunnen gebruiken. Heel binnenkort lanceren we een oproep waarop elke vzw zich kandidaat kan stellen,” legt schepen Smeyers uit. “Op die manier stimuleren we organisaties om actief mee te denken en voor een frisse aanpak te zorgen. De organisaties moeten trouwens hun intenties kunnen hard maken via een officiële resultaatsverbintenis. We zullen de behaalde resultaten ook jaarlijks evalueren. Een bijkomend voordeel is dat ook nieuwe organisaties kans maken om de stad mee te ondersteunen. Psychologische ondersteuning bij traumaverwerking of verslaving bijvoorbeeld is een nieuwkomer op onze “acties”-lijst. Op die manier verbeteren we de hulpverlening en besteden we de centen nog beter.”

Een deel van de voorziene jaarlijkse 1,8 miljoen euro gaat – buiten die “oproep” – naar sociale partners die als enige een specifieke dienst aanbieden, onder meer de Lokale Dienstencentra, palliatieve zorg, de UIT-pas…“We focussen op organisaties die een duidelijke inhoudelijke meerwaarde bieden. Het is niet omdat een vzw al jaren centen krijgt, dat we dat zonder meer verderzetten,” duidt de schepen. “We gaan er in de toekomst alleen nog van uit hoe de meest kwetsbare Aalstenaars het beste kunnen geholpen worden.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *