In Aalst kunnen ze rustig nagenieten van Carnaval 2024…

Het doek is gevallen over Aalst Carnaval 2024. Een bijzonder veilige en zelfs propere editie. De Stad Aalst kan terugblikken op een zeer geslaagde editie die zonder noemenswaardige incidenten is verlopen. Ongeveer 200 000 carnavalisten en bezoekers genoten van drie dagen vol Aalsterse creativiteit, spot en amusement. Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) kijkt tevreden terug op deze editie: “Ik ben enorm trots op iedereen die ons volksfeest alle eer heeft aangedaan. De carnavalisten hebben bewezen hoe je op een veilige en bijzonder spitsvondige manier carnaval viert. Bijzondere dank aan alle hulpdiensten en disciplines in de Veiligheidscel die deze driedaagse dag en nacht hebben gecoördineerd. Ik sta erop om Prins Vincent ongelooflijk te bedanken. Onze charmante stad was de voorbije dagen in zijn goede handen.”

Aalst Carnaval heeft niet de beste reputatie als het op afval aankomt. Maar toch levert de stad enorme inspanningen om de afvalberg jaarlijks te verminderen. Nieuw dit jaar was het gebruik van herbruikbare bekers. Een systeem met een waarborg, waarvoor de Aalsterse horecazaken enorme inspanningen hebben geleverd. Bovendien was er tijdens de driedaagse een ecoteam van Mooimakers de baan op om afval te sorteren. Hierbij staken de vele carnavalisten graag een handje toe. En dat heeft resultaat opgeleverd. Dit jaar werd er maar liefst 30% minder afval opgehaald dan vorig jaar.

Na een Voil Jeanettenstoet met zo’n 5 000 deelnemers mocht Prins Vincent dinsdagavond om 21.00 uur de verbrandingspop in brand steken. Een pop die door zijn eigen carnavalsgroep Beschomt werd ontworpen en vervaardigd. Prins Vincent hield het niet droog toen hij de carnavalisten een laatste keer toesprak: “Jullie hebben mij het moment van mijn leven bezorgd met een prachtige stoet en zalige feestnachten. Merci Oilsjt!”

Net als de twee voorbije nachten, hebben de politie en de medische diensten een aantal interventies uitgevoerd. Bij de politie waren het vooral tussenkomsten zonder verder gevolg maar toch ook 11 bestuurlijke arrestaties (vooral voor openbare dronkenschap en verstoring van de openbare orde) en 4 gerechtelijke overbrengingen. Er werden 6 onmiddellijke schikkingen en 1 PV opgesteld, allen druggerelateerd. Eén drugsdealer werd op heterdaad betrapt. De Whiskeyploegen betrapten 9 wildplassers en onderschepten 6 minderjarigen met alcohol. Eén PV werd opgesteld voor het verschaffen van alcohol aan minderjarigen. Deze nacht werden in totaal 110 mensen verzorgd door de hulpposten, waarvan 97 meerderjarigen en 12 jongeren tussen de 16 en 18 jaar. Er waren 2 alcoholgerelateerde verzorgingen bij minderjarigen. 21 carnavalisten kwamen op de spoedafdeling terecht, het ging telkens om meerderjarigen. Bij de brandweer bleef het, voor wat carnaval betreft, relatief rustig. De brandweer is deze nacht 3 keer tussengekomen o.a. bij bengaals vuur en rookontwikkeling door vuurpijlen. De ziekenwagen van de brandweer moest gisteren één keer uitrijden voor een carnavalsgerelateerd incident.

Echte carnavalisten hebben alvast met stip 2, 3 en 4 maart 2025 aangeduid in hun agenda. Het aftellen naar de 95ste stoet kan beginnen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *