Het risico op armoede blijft ook stijgen in Geraardsbergen…

De lokale armoedebarometer, opgesteld door Decenniumdoelen (dit is een samenwerkingsverband van 13 organisaties die de krachten bundelen om de armoede te halveren op 10 jaar tijd), kleurt rood voor Geraardsbergen. Dit cijfer geeft, op basis van 16 indicatoren, een beeld voor 300 Vlaamse gemeenten. Deze indicatoren handelen over (potentieel)armoederisico en de geleverde inspanningen van de gemeente. Om de evolutie te meten neemt men 2008 als nulpunt. Voor Geraardsbergen is de eindscore op de lokale armoedebarometer -7. Dit betekent dat Geraardsbergen, in vergelijking met 2008, er op achteruit gaat. Dit vooral op de domeinen: aandacht voor langdurig zieken; het aanbod van sociale woningen voor kandidaat huurders; de stijging van de kansarmoede, het aantal leefloners, de langdurige werkloosheid en de personen met een verhoogde tegemoetkoming omwille van een laag inkomen. Ook al dragen de gemeenten de gevolgen van een falend Vlaams en federaal armoedebeleid, toch kunnen gemeenten een breed armoedebestrijdingsbeleid ontwikkelen, uitbouwen en financieren. Ondanks de voorbije inspanningen geven de cijfers aan dat Geraardsbergen een versnelling hoger  moet schakelen.

Groen Geraardsbergen vraagt daarom dat men afstapt van het afschrikkingsbeleid voor (kandidaat)leefloners. De verantwoordelijkheid ligt meestal niet bij de persoon zelf, maar bij het federaal beleid dat mensen doorsluist naar beneden. In een bovenlokale samenwerking een werkgelegenheidsbeleid wordt opgezet met bijzondere aandacht voor personen van niet-Belgische origine. Jongeren met een moeilijke schoolcarriëre gelijke kansen krijgen. Men meer investeert in sociale huisvesting. Het bereiken van het sociaal objectief is slechts een beperkt antwoord op de woningnood.

In kader van de coronacrisis heeft de stad 1.360.243 euro aan steunmaatregelen voorzien. Hiervan gaat 230.000 euro of 17% naar een plan waar o.a. ingezet zal worden op lokaal armoedebeleid. Voor Groen Geraardsbergen moet een doeltreffend armoedebeleid zich uiten in een sociaal woningbeleid, toegankelijke scholen, voldoende kinderopvang, een inclusief leefloonbeleid, een sociaal energiebeleid, samenwerking met armoedeorganisaties, middenveld en welzijnssectoren, het werk maken van sociale economie. “Dit zijn elementen waar Geraardsbergen in deze bestuursperiode meer dan ooit krachtiger moet op inzetten en die ook in het plan van aanpak daadwerkelijk aan bod moeten komen,” zegt Groen Geraardsbergen voorzitter Patrick Franceus.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *