Herzele leeft nog steeds van bakstenen volgens LEEF!…

Op de gemeenteraad van woe 24 januari 2024 stond de renovatie van het oud rusthuis op de agenda, een renovatie die geraamd werd op 1.000.000 euro, een ongelofelijk hoog bedrag. Het oud rusthuis zal omgetoverd worden tot lokalen voor verenigingen, met bijhorende bergingen en een keuken. LEEF! heeft de vraag gesteld of het niet beter is om het bestaande gebouw volledig af te breken en er een nieuw gebouw, dat voldoet aan alle vereisten (isolatie, brand, energie, etc), neer te zetten. Volgens schepen Rogiers zou dit niets veranderen aan de prijs. LEEF! wil ook dat er een gebouwenbehoefteplan opgemaakt wordt. Paul Haustraete: ‘Men zegt wel dat er nood is aan gebouwen voor jeugdverenigingen en als dat zo is moeten die geholpen worden, maar waar staat die vraag genoteerd?’ Pas dan kan men plannen wat er nodig is. Nu lijkt het eerder of elke meerderheidsfractie krijgt zijn cadeautjes. Nog een vreemde vaststelling: toen in Herzele tien jaar geleden de beslissing viel om een nieuw rusthuis te zetten, werd ons op alle vlakken gegarandeerd dat het oude alleen nog goed was om af te breken. Blijkbaar is dat met de tijd verbeterd?

Verder is er de vraag of Herzele deze bijkomende investeringen aankan. Volgens de recente gemeente-stadsmonitor van Vlaanderen bedraagt de financiële schuld per inwoner in Herzele 1700 euro. Dat is extreem hoog in vergelijking met andere gemeenten. LEEF! stelt voor dat we eerst investeren in energie. Volgens berekeningen van SOLVA kunnen we door zonnepanelen op al onze gebouwen 150.000 euro verdienen.

Ook de opknapbeurt voor het Schepenhuis stond op de agenda. Hier is het kostenplaatje 1,5 miljoen, waarvan een derde gesubsidieerd. Volgens schepen Knop wordt dit een meerwaarde voor het centrum. LEEF! denkt niet dat één vogel of zaak in de lucht het mooi weer maken en dat die centen beter zouden geïnvesteerd worden in de Groenlaan zelf.

“Voor sociale en ecologische zaken is er nooit geld in Herzele…maar op deze gemeenteraad geeft het college weer in totaal 3 miljoen uit voor bakstenen… Dit zou beter geïnvesteerd worden in herinrichting van de Groenlaan zelf en de Stationsstraat,” zegt zowel Filip De Bodt als Paul Haustraete. LEEF! heeft zich in dit dossier onthouden en stemde tegen de verbouwing van het rusthuis.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *