Herzele is de eerlijkste gemeente van Oost-Vlaanderen!…

Vandaag werden in de tuin van de Sint-Pietersabdij in Gent de eerste resultaten gepresenteerd van de Fair-O-Meter – een instrument om het gemeentelijk engagement op vlak van eerlijke en duurzame handel te meten. Tien FairTradeGemeenten werden gelauwerd. Herzele mocht de prijs van eerlijkste gemeente van Oost-Vlaanderen in ontvangst nemen. Begin 2019 werd de Fair-O-Meter – een jaarlijkse enquête waarin gemeenten aangeven welke inspanningen er het afgelopen jaar werden gedaan voor eerlijke handel – voor de eerste keer ingevuld. De resultaten zijn vanaf vandaag beschikbaar op de website https://enquete.fairometer.be/, samen met tips om in de toekomst nog eerlijker te worden. Herzele kwam als winnaar van Oost-Vlaanderen uit de bus.

“In Herzele gaan er jaarlijks niet minder dan 10 eerlijke events door”, zegt Johan Van Tittelboom. “Van eerlijke waterfanfares tot eerlijke SDG-helden en de Babbelfabriek. Op heel wat evenementen serveren we ook bewust fairtradeproducten en streekproducten. Denk o.a. aan de feestelijke momenten en de onthaaldag voor nieuwe inwoners. De gemeente biedt steun aan deze eerlijke events in de vorm van personeel, financiën en locaties. Bovendien ondersteunen we ook de GROS, de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking en Duurzame Ontwikkeling. De prijs is dus zeker terecht.”

FairTradeGemeenten is een campagne van Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam-Wereldwinkels en 11.11.11. Lokale actiegroepen en gemeentelijke besturen dragen de campagne in hun gemeenten. Zo versterken zij de familiale landbouwer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Iedere FairTradeGemeente voldoet aan 6 minimum-criteria. Op die manier vergroot de campagne de vraag naar en het aanbod van eerlijke, duurzame producten in Vlaamse steden en gemeenten. Dankzij de inzet van vrijwilligers en lokale beleidsmakers worden in heel Vlaanderen mensen warm voor het verhaal achter eerlijke handel en duurzame producten en producenten.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *