Herdenkingsstenen voor gesneuvelden tijdens Eerste Wereldoorlog krijgt een tweede leven…

Veel inwoners uit de Aalsterse deelgemeente Erembodegem waren vragende partij voor het behoud van de herdenkingsstenen van de eerste wereldoorlog. Deze lagen in het gedeelte van de pastorietuin dat niet wordt open gesteld voor het publiek. Maar de stad Aalst had hiervoor geen interesse onder meer om financiĆ«le redenen en dit ondanks mondelinge gemaakte afspraken met pastoor Dirk Moereels. Het was uiteindelijk Hubert Van den Steen, afkomstig van Erembodegem maar woonachtig in Affligem, die van de kerkraad de toestemming kreeg om een nieuwe bestemming te geven aan deze stenen maar dit wel op eigen kosten. Samen met zijn zonen en enkele enthousiastelingen zoals achterneef Wim Fermon en Geert De Sadeleer werden de eerste plannen voor de verhuis van deze stenen, die zo’n 100 kilo per stuk wegen, gemaakt.

Ondertussen was er door de bevoegde ambtenaar van de stad Aalst een plaats toegewezen – in onderling overleg trouwens met Hubert – in het gedeelte dat wel wordt open gesteld voor het publiek. Dankzij de inzet van deze plichtsbewuste ambtenaar kreeg Hubert toch de toezegging dat de stad uiteindelijk wel bereid was om de kosten op zich te nemen. De stenen werden ondertussen op 3 maart laatstleden geplaatst en het is dus nog even wachten op de opening van de pastorietuin maar inmiddels zijn de werken voor de aanleg van de tuin aangevat. De motivatie voor zijn inzet heeft Hubert gevonden in het feit dat er van hem maar liefst vijf familieleden vermeld staan op deze stenen maar hij is hiermee niet de enige.

Op deze stenen staan onder meer zijn grootvader Frans Van den Steen (overleden op 15.11.1918 in Harderwijk Nederland)en Petrus Verleysen -een broer van zijn moeder – die na opeising overleed op 27.05.1917 en dit op de leeftijd van amper 17 jaar. Van beide takken die begin van de jaren 1900 in de Keppestraat in Erembodegem woonden zijn er nog altijd veel afstammelingen in de gemeente. Hubert vindt trouwens dat geen enkele herinnering aan de eerste of tweede wereldoorlog mag verloren gaan temeer daar de jeugd hier ook meer interesse voor heeft spijtig genoeg door de oorlog in Oekraine.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *