Hartveiligheid prioritair in scholen en gemeente Denderleeuw…

Hartveiligheid voorop in scholen gemeente Denderleeuw Persregio DenderDenderleeuw mag zich sinds 2012 een ‘Hartveilige gemeente’ noemen. De voorbije jaren werden al heel wat inspanningen geleverd om dit in de praktijk waar te maken. Zo volgde onder meer het gemeente- en OCMW-personeel een opleiding reanimatie van het Rode Kruis, en werden er in 2017 extra AED- toestellen geplaatst aan het OCMW en de gemeentescholen in Iddergem en Welle. Ook IKSO bleef niet bij de pakken zitten en leverde inspanningen om zich een ‘Hartveilige school’ te mogen noemen. “Samen met het Rode Kruis zetten we als gemeentebestuur sinds 2012 in op hartveiligheid. Zo volgen het gemeente- en OCMW-personeel op regelmatige basis een AED-opleiding van het Rode Kruis waar reanimatie en het gebruik van een AED-toestel wordt aangeleerd. Daarnaast willen we ook inwoners aanmoedigen om een dergelijke opleiding te volgen. Een belangrijke stap om van Denderleeuw een echte ‘Hartveilige gemeente’ te maken”, vertelt OCMW- voorzitter en schepen van Sociale Zaken Lieven Vernaillen. “In 2012 werden in eerste instantie drie AED-toestellen geplaatst op drie strategische plaatsen: het Kasteeltje, het Administratief Centrum en de sporthal Ottoy”, aldus patrimoniumschepen Jan De Nul. “Dankzij het toestel aan de sporthal kon sindsdien een leven gered worden. Dit bewijst het nut van de aanwezigheid van de AED’s.”

Onderwijsschepen Jürgen Ruyssevelt vult verder aan: “Daarom willen we ook in de toekomst, samen met de Denderleeuwse scholen, verder inzetten op hartveiligheid. Er werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend met het Rode Kruis, waardoor we ons ook in 2017-2018 een ‘Hartveilige gemeente’ mogen noemen. Om dit in de praktijk waar te maken, ondernamen we heel wat acties. Zo werden in 2017 drie extra AED-toestellen geplaatst: de gemeentescholen in Iddergem en Welle kregen er elk een, net als het OCMW. Dat klopt. Zowel de gemeenteschool in Iddergem als in Welle mag zich sinds kort een ‘Hartveilige school’ noemen en daar zijn we bijzonder trots op”, pikt directeur Geert Monsaert verder in. “Dagelijks passeren hier heel wat mensen om hun kinderen of kleinkinderen aan de schoolpoort af te zetten of op te halen. Een AED-toestel in de buurt hebben is in dat opzicht heel belangrijk. Daarnaast informeren en leiden we onze eigen medewerkers op inzake reanimatie en het gebruik van een AED-toestel.”

Naast de toestellen die door de gemeente geplaatst werden, besloot ook IKSO enkele toestellen aan te kopen. “Jaarlijks sterven er in ons land ongeveer 11.000 mensen aan een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Enkele minuten kunnen dus bepalend zijn om een mensenleven te redden en een defibrillator is hierbij noodzakelijk. Daarom wilden we als school eveneens ons steentje bijdragen om de spreiding van AED-toestellen op het grondgebied van Denderleeuw te vergroten. Zo hebben we vier nieuwe AED’s geplaatst op de campus Nieuwstraat, campus Middenstraat en de scholen van ’t Landuiterke in de wijken Huissegem en Leeuwbrug”, vertelt Nico Van den Borre, directeur van IKSO.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *