Haaltertenaar doctoreerde op baanbrekend 3D-geprint implantaat voor patiënten met extreem kaakbotverlies…

Casper Van den Borre (30), geboren en getogen in Haaltert, en vandaag mond-, kaak-, en aangezichtschirurg in opleiding aan het Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) in Antwerpen, heeft vorige vrijdag succesvol gedoctoreerd aan de VUB. Zijn proefschift valideerde de wetenschappelijke onderbouw van een innovatief 3D-geprint titanium implantaat (AMSJI). Casper implanteerde het zelf al diverse malen bij patiënten, onder supervisie van Prof. Dr. Maurice Mommaerts, die het ontwikkelde en ook co-promotor werd van zijn thesis. Het implantaat is een ware innovatie en verlossing voor tandeloze patiënten waarbij er door kaakbotverlies (atrofie) geen voldoende stabiliteit meer overblijft om een klassieke, uitneembare gebitsprothese te dragen. Het is tegelijk ook één van de grootste nachtmerries van tandartsen als ze verregaande atrofie vaststellen, m.a.w. het extreem wegslinken van de kaakwal. Dat botverlies leidt immers tot slecht passende gebitsprotheses met drukwonden, een ingevallen mondpartij, vooruitstekende kin en bemoeilijkte spraak. Klassieke kaakimplantaten worden frequent gebruikt om de stabiliteit van de gebitsprothese te verbeteren. Maar schroefvormige implantaten zijn pas functioneel als ze volledig omringd zijn door bot, wat in het geval van een forse atrofie, niet mogelijk is.

De wetenschappelijke en klinische wereld zocht al decennia naar een volwaardig alternatief. En dat alternatief werd eigenlijk al in 2011 ontwikkeld door Prof. Dr. Maurice Mommaerts, tegelijk ook CEO van CADskills, gespecialiseerd in op maat geprinte implantaten. Dit op basis van een 70 jaar oud concept dat hij samen met een internationale groep en met innovatieve CAD/CAM-technologie verfijnde tot een performant implantaat, 3D-geprint in titanium. Het implantaat heet AMSJI en staat voor Additively Manufactured Subperiosteal Jaw Implant. Intussen heeft CADSkills er wereldwijd al zo’n 500 patiënten mee geholpen.

Casper Van den Borre specialiseert na zijn studies Geneeskunde en Tandheelkunde in mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, en voerde zelf reeds diverse AMSJI-operaties uit. “Het implantaat wordt subperiostaal, m.a.w. rechtstreeks tegen het botoppervlak gefixeerd in het jukbeen en naast de neus. Er hoeft dus niet meer in de (afwezige) kaakwal geboord zoals bij een klassiek kaakimplantaat. Het titanium implantaat zit als een frame rond het kaakbeen, en past perfect omdat het op maat 3D-geprint is.

Dit AMSJI-implantaat van CADskills is dus een baanbrekend verankeringssysteem op maat van de atrofe kaak. Er zijn 4 grote pluspunten, stelt Casper Van den Borre: “AMSJI laat nooit schade achter, moest het ooit verwijderd moeten worden; het titanium implantaat integreert naadloos met het bot zonder risico op allergie; het herstelt de kauwfunctie van vóór de kaakatrofie; de implantatie kan onder lokale verdoving. De patiënt wandelt dus de kliniek binnen zonder gebit en na een paar uurtjes loopt hij/zij buiten met een instant functionerend, vastzittende maar voorlopige prothese. Drie maanden later vervaardigt zijn/haar tandarts de definitieve prothese.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *