Groen blijft zich verzetten tegen komst ondergrondse parking…

In september vorig jaar bleek dat de plannen voor de bouw van een ondergrondse paking aan het Esplanadeplein in Aalst financiëel niet haalbaar waren. Maar het stadsbestuur wil dit project tegen beter weten in alsnog realiseren. Door op het budget van 1,3 miljoen euro voorien voor de bovenaanleg van de parking niet langer een limiet te zetten. De kosten voor het project kunnen dus ongelimiteerd toenemen, aldus Groen fractieleider Lander Wantens. Na zwembad waar al Meer dan 1 miljoen betaald wordt voor bijkomende kosten aan bodemvervuiling dreigt ook de bouw van de parking aan het Esplanadeplein financieël te ontsporen. 6,3 miljoen euro dat is het totale bedrag voor de bouw van de parkeergarage en de bovenaanleg van het plein. Het zakelijk recht voor de ontwikkelaar zal 50 i.p.v. 30 jaar bedragen en er komen amper 15 tot 45 parkeerplaatsen voor bewoners, minder dan de helft van het huidige aantal op het plein.

In de plaats van te blijven volharden in plannen die dateren van een vorige eeuw zou de stad beter gebruik maken van voortschrijdend inzicht en investeren in een verkeersluwe stad met randparkings die goed ontsloten worden en van waar bezoekers en shoppers  vlot en veilig naar het centrum geraken, aldus Wantens.

Met onze Groen fractie blijven we pleiten om de meer dan 20 gezonde en volwassen acacia’s te behouden. Want in het huidige project dreigen deze gekapt te worden. Het plein heraanleggen zonder ondergrondse parkeergarage zal veel goedkoper zijn en een pak minder hinder brengen voor de buurt, waar de omliggende handelaars het voorbije jaar al zeer moeilijk hebben gehad door de corona crisis.

Tot slot staan er nergens in het dossier extra voorwaarden om het bemalingswater op te vangen en te voorkomen dat dit zomaar wordt geloosd in de riolering. Hoewel over oppositie en meerderheid heen in juni vorig jaar een prinipe beslissing goedgekeurd werd om bemalingswater te hergebruiken. Het valt te betreuren dat deze niet in realiteit wordt omgezet besluit Wantens.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *