Groen Aalst wil een waterplan voor de stad Aalst…

Oppositiepartij Groen wil dat de stad werk maakt van een ambitieus waterplan voor Aalst om overstromingen, maar ook droogte problemen in de toekomst te voorkomen waar mogelijk.  De dender regio is zeer kwetsbaar voor overstromingen, ook Aalst een toekomst gericht plan gekoppeld met de nodige investeringen is veel goedkoper dan de schade betalen zoals twee jaar terug in de Vester Vallei, aldus Lander Wantens. De huidige overstromingen in de Westhoek drukken ons weer op de realiteit, en de gevaren van extreme neerslag. Deze zijn ook Aalst niet onbekend, zo hadden we twee jaar terug de waterschade in Nieuwerkerken, maar ook meerdere wijken in de deelgemeenten Hofstade, Gijzegem,.. zijn zeer kwetsbaar. Uit studie naar aanleiding van de ramp in Wallonië bleek dat er ook in Aalst voor ettelijke miljoenen aanpotentiële schade is.

Op de laatste gemeenteraad voor Wantens naar de opmaak van het hemelwater-, en droogteplan van stad Aalst dat nodig is om in de toekomst water gerelateerde subsidies te ontvangen van de Vlaamse overheid. Dit is ondanks eerdere beloftes nog steeds niet klaar. Dit plan moet volgens Wantens verder gaan dan de standaard verplichtigen. Een hemelwater-, en droogteplan is een kans om een uitgebreide toekomstvisie op te maken voor ons grondgebied, waardoor we onze stad weerbaar maken voor overstromingen en droogte. Dit plan moet ook de aansluiting maken op het klimaat-, en landbouwbeleidsplan.

Voorkomen is beter dan genezen, en vooral veel goedkoper. We pleiten er dan ook voor dat de stad deze legislatuur nog extra maatregelen neemt. Zo kan 1 van de maatregelen zijn om bijkomende verharding en bebouwing in de omgeving van waterlopen en grachten te voorkomen. Extra in te zetten op waterbufferende maatregelen in bovenstroomse beken en grachten waardoor het water minder snel afstroomt naar de lagergelegen gebieden. Maar ook door te kijken hoe extra kan ingezet worden op infiltratie dit helpt ook bij lange droogteperiodes, besluit Wantens.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *