Geraardsbergen tekent in op federaal alarmsysteem BE-Alert…

Guido De Padt Geraardsbergen Persregio DenderIn heel wat noodsituaties is een snelle verwittiging van de bevolking cruciaal. De manier waarop u wordt verwittigd, hangt af van de beschikbare kanalen op gemeentelijk, Provinciaal en Nationaal vlak. Het Crisis-centrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken werkt aan de modernisering van de alarmeringskanalen.
BE-Alert is een nieuwe alarmeringstool die ertoe strekt de bevolking die rechtstreeks betrokken is bij een noodsituatie sneller en duidelijker te verwittigen en zo goed mogelijk te informeren. Tijdens de gemeenteraad van dinsdag jl. werd ons de vraag gesteld of ons bestuur zal meegaan in dit verhaal. Veerle Mertens, schepen voor communicatie : ”We zullen zeker aansluiten op het federaal alarmsysteem Be-Alert. We hebben een paar jaren geleden al eens een oproep gedaan bij de bevolking om in te schrijven op be-alert.be. Hoewel wij geen pilootgemeente waren, wilden we toch al zoveel mogelijk adressen laten registreren. We zijn blij dat het systeem nu definitief zal ingevoerd worden en we zullen zeker ingaan op de intekeningsoproep aan gemeenten, die allicht begin 2017 zal volgen. We zien een grote meerwaarde en tal van mogelijkheden in het nieuwe systeem op vlak van (crisis)communicatie.”

Burgemeester De Padt is van oordeel dat het systeem vele toepassingsmogelijkheden moet hebben en dat zal blijkbaar ook het geval zijn: “Be-Alert mag zich niet beperken tot verwittiging bij ernstige noodsituaties zoals een felle brand of een treinramp. De stad moet het ook kunnen gebruiken voor kleinschalige noodsituaties zoals bijv. mensen binnen een bepaalde regio vragen om ramen & deuren dicht te houden. Of melden dat we in het kader van potentiële overstromingen binnen een bepaalde wijk alles goed opvolgen: Geraardsbergen heeft m.b.t. de wateroverlast overigens al een goed werkend sms-netwerk opgericht waarop een 300-tal burgers aangesloten zijn.” “Andere niet-incident-gebonden meldingen moeten ook via BE-Alert kunnen gebeuren,” aldus De Padt.” Wel niet voor louter promotionele doeleinden, maar wel bijv. mededelingen m.b.t. nutsvoorzieningen (huisvuilophaling, gas, water, wegenwerken…). Burgemeester De Padt en schepen Mertens zijn van oordeel dat we ermee gebaat zullen zijn om het systeem ook in dergelijke voormelde situaties te gebruiken om het zoveel mogelijk te laten renderen en iedereen met de werking ervan vertrouwd te maken en te houden. zij roepen dan ook de bevolking ook op om zich nu al in te schrijven. “Dat duurt slechts twee minuutjes.“

Via een inschrijving op BE-Alert, kunt u verwittigd worden via: spraakbericht op uw vaste of mobiele telefoon,  SMS op uw mobiele telefoon, tekstboodschap via e-mail, of via en tekstboodschap op uw faxtoestel.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *