Gemeentebestuur Lede opende een troostplek…

Op zondag 10 december opende Lokaal bestuur Lede een troostplek in de Stefaan Glorieuxstraat te Smetlede. Dat idee speelde al langer bij het bestuur. Want ook in onze gemeente, buurt en gemeenschap maken verlies, verdriet, rouw, ernstige ziekte en langdurige (mantel)zorg deel uit van het leven. Dat roept dikwijls diepe emoties op. Daarom willen we een troostplek creëren, een plek waar iedereen welkom is, ongeacht achtergrond of levenspad.

Na het bekijken van enkele alternatieven kwam het perceel in de Stefaan Glorieuxstraat in ons vizier. Dit perceel biedt heel wat potentieel voor verdere aanleg, bovendien is het rustig gelegen en omgeven door natuur. Daarboven heet de weg in het verlengde van de Stefaan Glorieuxstraat de Warmenstruikweg. Qua symboliek kan dit tellen!
Het Regionaal Landschap Schelde-Durme deed een dankbare aanzet naar inrichting en vormgeving van dit perceel. De combinatie van natuur, troost en stilte paste perfect in ons idee van een troostplek. Dankzij de steun van Provincie Oost-Vlaanderen konden we het merendeel van het plantgoed laten betoelagen. We zijn nog volop bezig met de inrichting van het perceel. De uiteindelijke bedoeling is om hier een troostbos met een centrale open plek aan te leggen. Voor de aanleg van het troostbos lanceerden we een oproep naar alle inwoners. Zij die worden geconfronteerd met verdriet, rouw of verlies werden uitgenodigd om vandaag samen een boom te planten voor hun overleden naaste. Het planten van een boom symboliseert immers groei, veerkracht en de voortdurende herinnering aan degenen die niet langer bij ons zijn.

Naast de verdere omgevingsaanleg van deze plek willen we met onze troostplek in de toekomst graag bruggen slaan en ruimte creëren voor open gesprekken. We vonden voorbeelden in andere besturen van stiltewandelingen, ontspannende activiteiten zoals yoga en meditatie, herdenkingsmonumenten, zomerbabbels ter versterking van de sociale cohesie, educatie voor kinderen rond rouw en verlies … Dit zijn slechts enkele ideeën om de troostplek te laten evolueren tot een levendige en betekenisvolle ruimte. Met trots mogen we ook het talent van onze gemeentelijke kunstacademie in de schijnwerpers zetten. Celine Camu (28) heeft haar pen en hart samengebracht om een gedicht te schrijven voor deze troostplek. Haar woorden sieren het infobord aan de hoofdingang van deze troostplek.

“Toen de gemeente ons vroeg of wij wilden meewerken aan dit initiatief, waren mijn leerlingen meteen enthousiast”, zegt Kirstin Vanlierde, docent Schrijven. “Mensen hebben behoefte aan woorden van troost bij het herdenken van een dierbare, en gedichten spelen daarbij een bijzondere rol. In poëzie kun je het onbenoembare zichtbaar maken. Met zorgvuldige woorden of een verrassend beeld geven we kwetsbare gevoelens zoals verdriet en gemis een stem.”

De leerlingen van de Schrijfklas kregen carte blanche en schreven een aantal weken naarstig aan hun teksten. Ze wilden de troostplek een gedicht kunnen schenken dat herkenbaar was, troost bracht en voor veel lezers toegankelijk was. Uit alle geschreven teksten kozen ze samen vervolgens het gedicht dat volgens hen het meest thuishoorde op de troostplek. We kozen symbolisch voor de opening van de troostplek 10 december omwille van Wereldlichtjesdag, een dag waarop overleden kinderen wereldwijd worden herdacht. Hoewel deze dag in eerste instantie draait om het herdenken van overleden kinderen, willen we benadrukken dat iedereen die wordt geconfronteerd met gemis en verlies, welkom is op onze troostplek.

(Foto: André De Grauwe)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *