Gemeente Denderleeuw bestrijdt ratten samen met RATO…

Vanaf vandaag vrijdag 1 maart 2019 staat RATO vzw in voor de bestrijding van ratten en ander ongedierte op het grondgebied van Denderleeuw. In de eerste plaats gaat dit over de rattenbestrijding op openbaar domein, maar daarnaast biedt RATO ook advies en hulp aan voor particulieren. Volgens de huidige wetgeving is het de taak van de eigenaar, huurder of gebruiker om over te gaan tot rattenbestrijding van zodra de aanwezigheid van ratten is vastgesteld. Alle eigenaars of huurders van eigendommen waar ratten zich bevinden, moeten deze dieren dus onmiddellijk verdelgen. “Tot nog toe zorgde de gemeente toch vaak voor ondersteuning aan de inwoners”, vertelt schepen Yves De Smet. “Zo kregen we in 2017 285 meldingen van ratten op privaat domein, werden 350 lokaaspunten uitgezet en 55 kg rodenticiden gebruikt op privaat domein. Zeer arbeidsintensief dus, maar eigenlijk geen taak van het gemeentebestuur.”

Daarom besloot de gemeente om toe te treden tot Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen vzw (RATO vzw). Dit is een samenwerkingsverband tussen de provincie Oost-Vlaanderen en 34 Oost-Vlaamse gemeenten, waaronder nu dus ook Denderleeuw. Sinds 1997 heeft de vzw expertise opgebouwd in de bestrijding van ratten en andere exoten of schadelijke dieren. Ze beschikt over een team van professionele bestrijders, die voor een aangepaste bestrijding kunnen zorgen per situatie en hiervoor het juiste materiaal kunnen inzetten. “RATO neemt vanaf 1 maart de bestrijding van bruine ratten en muskusratten op zich op het openbaar domein in Denderleeuw, met focus op enkele kritieke punten zoals het containerpark, open rioleringen, parken… Voor inwoners met een rattenprobleem zorgt RATO vzw voor persoonlijk advies en hulp bij de bestrijding van ratten”, aldus schepen De Smet.Inwoners die met ratten geconfronteerd worden, nemen best zo snel mogelijk alle oorzaken weg die aanleiding kunnen geven tot de aanwezigheid van ratten.

Wie hulp nodig heeft bij de bestrijding van de ratten, moet dit eerst melden aan de gemeente, bij voorkeur via de online meldingskaart op de gemeentelijke website (www.denderleeuw.be/meldingskaart), ofwel telefonisch bij de dienst Openbare Ruimte op 053 640 663. Alle meldingen worden wekelijks doorgegeven aan RATO. Dan zal een medewerker van RATO contact opnemen om een afspraak te maken. Tijdens het huisbezoek krijgt de eigenaar advies en kan naar inzicht van de medewerker een éénmalige bestrijding uitgevoerd worden. Meer info over de procedure is te lezen op www.denderleeuw.be/rattenbestrijding.

De samenwerkingsovereenkomst start met een proefperiode van 6 maanden en loopt 3 jaar. De kosten verbonden aan deze overeenkomst bedragen 8.473,09 euro per jaar. Voor de inwoners is de dienstverlening gratis.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *