Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, beschermt Apotheek Lambrecht voorlopig als monument. “Apotheek Lambrecht in Aalst is één van de beste en gaafst bewaarde winkels die de internationaal gerenommeerde interieurdesigner Pieter De Bruyne midden jaren zestig realiseerde. Het is een tijdloze apotheek, op het snijpunt van verleden en toekomst. Met een voorlopige bescherming zetten we de eerste stap om het gebouw en het interieur te behouden als monument.”, zegt minister-president Geert Bourgeois. Het was Maurice Lambrecht die in 1963 de apotheek liet bouwen vlakbij de Heilig Hartkerk in Aalst. De lokale architect Piet Cammu was verantwoordelijk voor de algemene structuur van de woning maar De Bruyne ontwierp de voorgevel en de apotheekinrichting die vrijwel ongewijzigd bewaard bleven. De apotheekinrichting bestaat uit een verkoopruimte vooraan en een bereidingsruimte achteraan.
Typerend is het contrast in materiaal tussen de verkoopruimte en de bereidingsruimte. In de verkoopruimte wordt gebruik gemaakt van palissander- en wengéhout in combinatie met zwart gelakte delen, zwarte formicaplaat en donker glas. In de bereidingsruimte is er witte formica en plexiglas. Pieter De Bruyne realiseerde als interieurarchitect meerdere winkelinterieurs. Hij verliet daarbij voor het eerst het puur functionele modernisme door aandacht te besteden aan gevoel en symboliek. Dit bereikte hij door te spelen met kleuren, texturen en volumes die elkaar onderlijnen of juist tegenspreken, en soms ook door cultuurhistorische referenties waardoor hij omschreven wordt als een postmodernist avant la lettre.
Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.