Freddy Schollaert begint aan 49ste wielerseizoen als speaker…

Waar men gaat langs Vlaamse wegen, daar komt met het micro-reportage team van Freddy Schollaert tegen. Freddy Schollaert uit Oordegem is al 49 jaar lang het bekendste gezicht als vaste speaker op alle wielerwedstrijden in de Denderstreek en Vlaamse Ardennen. Niet alleen bij ons maar ook buiten de provincie weerklinkt Freddy’s stem door de luidsprekers. Met zijn vakkundige kennis loodst hij de supporters en aanwezigen aan de aankomstlijn doorheen de wedstrijd. Al is er tussen de ronden door tijd voor een grap, gelach en gezever.  Samen met zijn collega Frans Van Melkebeke en zoon Robin vormen zij een perfect team. Freddy is een graag gezien persoon op de wielerwedstrijden. Zowel bij de organisatoren, supporters en de renners zelf is hij geliefd. Van beroepsrenners tot miniemen, iedereen kent hem.  Af en toe komen ze tot bij hem om een babbeltje te slaan. Met het vooruitzicht op het komende wielerseizoen dat binnen veertien dagen van start gaat, zochten we hem even op.

Freddy Schollaert was nog jong toen hij voor het eerst een wielerwedstrijd becommentarieerde. “Op een dag ging mijn leermeester Louis Cooreman mij begeleiden op een koers in Zonnegem, maar hij kwam pas op het einde van de wedstrijd aan waardoor ik alles alleen heb moeten doen”, herinnert Freddy zich. “Pas bij de laatste ronde kwam hij naar mij en hij zei: Ja jongen, je hebt dat goed gedaan, je mag dat zeker blijven doen. Sindsdien doe ik dit bijna elke week. Per seizoen becommentariëren we een tachtigtal wedstrijden. Mijn vrouw zegt wel eens dat het een week geen koers mag zijn. Gelukkig heb ik een goed vrouwke die mij hierin ondersteunt en is zij ondertussen al gewoon om mij te moeten missen in het weekend. Al kunnen sommige koersen soms weleens uitlopen tot een stuk in de avond” , lacht Freddy.

Je vindt Freddy op de koers met zijn gekende witte bestelwagen volledig beplakt met diverse sponsors zoals hemzelf Electro Schollaert Oordegem, ramen en deuren Derito uit ophasselt en VD gereedschappen uit Vlierzele die nieuw zijn vanaf dit jaar. Met de map in de hand, de kronometer rond de nek en gewapend met zijn oranje microfoon start Freddy wekelijks zijn wielerwedstrijden. “In mijn bestelwagen hangt het vol met affiches, die eigenlijk dienen als spiekbriefjes. De affiches zijn van de organisatoren waarop de sponsors van de koers in kwestie opstaan die ik terwijl de renners hun ronde aan het afwerken zijn vernoem. Vroeger was ik echt nog zenuwachtig voor een wedstrijd, maar dat is al lang verleden tijd. Ik denk dat de ervaring alsook de leeftijd hier wel een rol in spelen. Een dag voor de koers wordt alles in orde gebracht, dan hangen we de speakers op in de bestelwagen en kan ik de dag nadien op mijn gemak naar de koers vertrekken”, vertelt ons Freddy.

Gelukkig dient Freddy niet alleen de speakers en spandoeken op te hangen op de koers. Frans Van Melkebeke uit Lede gaat al meer dan dertig jaar mee om hem te helpen. “Ik denk dat ik al zo’n 30 jaar al mee ga met Freddy”, vertelt ons Frans. “Mijn taak is het helpen bij het ophangen van de toeters, de reclame spandoeken en mee af te breken na de koers. Tijdens de koers zelf zorg ik ervoor dat de ronden aangeduid worden en dat de bel weerklinkt bij het ingaan van de laatste ronde”, zegt Frans ons fier. Ook Frans zijn zoon Robin kreeg de microbe te pakken. “Al sinds mijn twaalfde ga ik al mee met mijn pa en Freddy. Af en toe spring ik ook in voor Freddy als hij meerdere aanvragen heeft voor micro reportage. Sinds vorig jaar als ik geen micro moet hanteren op de koers sta ik ook in als pilootwagen met de rode vlag. Het valt ook weleens voor de organisatoren via kennissen een eigen pilootwagen hebben om voor te rijden op een koers en dat ik dan de groene vlag voor mijn rekening neem”, aldus Robin.

Fier is hij wanneer de bel van de laatste ronde weerklinkt. “Ze wordt goed onderhouden en wordt om de vijf wedstrijden opgeblonken. Niet alleen de bel maar ook de wagen moet er picobello uitzien. Ik kijk iedere keer uit als onze belleman Frans met de bel zwaait. Dit is één van onze pronkstukken, net zoals het geluid ervan. Dat moet voor mij in orde zijn”, knipoogt Freddy.

Veel coureurs begonnen ooit op zo’n kermiskoers en groeiden uit tot een professional. ” Olivier Naessens was zo iemand. Hij is heel goed in wat hij doet. Ook hebben we Greg Van Avermaet en Jasper De Buyst  zien opgroeien. Ik heb veel renners zien beginnen en zien opbloeien tot volwaardige renners. Zo kreeg ik hun aan het spreekijzer. Net als Michael Vanthourenhout, Eddy Planckaert, Nico Eeckhout alias Rambo, Sanne Cant, Lotte Kopecky,Ellen Van Loy en Jolien D’Hoore. Ik ben blij en fier met wat ik gedurende al die tijd heb kunnen meemaken”, zegt hij. Heel wat renners hebben de revue gepasseerd bij hem aan de microwagen om een interview af te leggen. Al ligt zijn voorkeur bij onze renners en zit hij niet echt te springen om een buitenlander voor de micro te krijgen. Met zijn afsluitende zin: ‘We hopen elkaar nog te mogen ontmoeten. Ik aan het spreekijzer en jij op de fiets’ valt iedere keer het doek over een alweer gecommentarieerde wielerwedstrijd.

(Foto: GC & archief Freddy Schollaert)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *