Fortescue en Jan De Nul slaan de handen in elkaar om onderzeese kabels te leggen…

Fortescue, een wereldleider op het vlak van groene technologie, energie en metalen en Jan De Nul Group, een toonaangevende maritieme aannemer die wereldwijd bouwt aan energietransitie en technische expert in het leggen van onderzeese kabels, hebben besloten om voor het transport van groene stroom hun krachten te bundelen en continenten met een hoge energieproductie te verbinden met continenten met een hoog energieverbruik. Transport van groene stroom is essentieel om de totale energiebehoefte van de wereld te helpen verminderen. Beide partijen hebben een overeenkomst getekend over het transporteren van groene stroom van Marokko en Noord-Afrika naar Europa. Via onderzeese kabels kunnen we groene stroom transporteren van energieproducerende naar energievragende continenten.

In Rabat, Marokko werd een akkoord ondertekend door de voorzitter van Fortescue, Dr Andrew Forrest, en de CEO van Jan De Nul, Ir. Jan Pieter De Nul. Het akkoord bepaalt de samenwerking tussen beide partijen rond het transport van groene stroom en de onderzeese kabels die daartoe nodig zijn.

Dit akkoord is gebaseerd op de baanbrekende Joint Venture die werd ondertekend door Fortescue en OCP om groene waterstof, ammoniak en meststoffen te leveren aan Marokko, Europa en de internationale markten. De Joint Venture onderzoekt ook de potentiële ontwikkeling van productie-installaties en een R&D hub om de snelgroeiende sector van de hernieuwbare energie in Marokko een extra boost te geven.

De oprichter en Executive Chairman van Fortescue, dr Andrew Forrest AO stelt: “Dit is een fenomenale kans om hernieuwbare stroom van Marokko en Noord-Afrika naar Europa te sturen. De ondernemingen en verbruikers verdienen een betere keuze dan diegene waarover ze momenteel beschikken – fossiele brandstoffen die koolstof uitstoten en leiden tot de opwarming van de aarde. In overeenstemming met de EU-voorschriften, zal Europa wereldwijd koolstofbelastingen opleggen via het systeem voor koolstofgrenscorrectie (CBAM) aan industrieën die er niet in slagen om hun energievoorziening om te zetten in hernieuwbare energie.”

“Fortescue is van oordeel dat een ontoereikende capaciteit om kabels te leggen een knelpunt vormt om Marokko met Europa te verbinden en net daarom is deze samenwerking met Jan De Nul een van de grootste kansen die we wereldwijd hebben. Zowel voor Noord-Afrika als voor Europa zal dit een meerwaarde vormen op het vlak van tewerkstelling en economische groei en tegelijk de burgers de kans bieden om brandstoffen te gebruiken op basis van groene energie.”

CEO Jan De Nul Group, ir. Jan Pieter De Nul: “Het is duidelijk dat de transitie naar elektrificatie overal ter wereld aan de gang is. Het rechtstreeks transport en het gebruik van groene stroom is één van de doeltreffendste manieren om bij te dragen tot de vermindering van de energiebehoeften wereldwijd. Dankzij onze knowhow, onze gekwalificeerde en gemotiveerde werknemers en bemanningen en onze polyvalente vloot van installatieschepen, met inbegrip van de vijf meest performante kabellegschepen ter wereld, zijn wij klaar om de energietransitie uit te bouwen.”

Fortescue en Jan De Nul werken al meer dan 20 jaar samen en hebben voordien ook hun krachten gebundeld om de meest doeltreffende haven ter wereld aan te leggen inzake laadsnelheid in Port Hedland, West-Australië. De Joint Venture tussen OCP en Fortescue is onderworpen aan de gebruikelijke opschortende voorwaarden met inbegrip van de reglementaire goedkeuringen.

(Foto: JDN)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *