Ewoud Vromant uit Woubrechtegem is klaar voor zijn ‘Ronde van Vlaanderen’ in Oostende…

De internationale topwielrenners met een beperking zakken af naar ons land voor twee unieke wedstrijden van organisator Isomundo. Op 30 april 2023 wordt de tweede editie van de Vlaamse G-wielerklassieker ‘De Ronde in Vlaanderen’ gereden tussen Brugge en Ronse. Het is de tweede editie van deze door de UCI erkende G-wielerklassieker, de enige in de wereld. Van 4 tot 7 mei is er dan de UCI World Cup Para-cycling Ostend Belgium. Er nemen 529 atleten uit 50 landen aan deel. Op zondag 30 april is er ‘De Ronde in Vlaanderen’, een wedstrijd in lijn waarbij de verschillende categorieën op verschillende tijdstippen (en in sommige gevallen ook locaties) de start nemen. De officiële start wordt gegeven op de Markt in Brugge en de renners komen aan op de Grote Markt in Ronse. Onderweg trotseert iedereen enkele bekende hellingen in de Vlaamse Ardennen, zoals de Knokteberg en de Kluisberg. In 2021 viel de eerste editie sterk in de smaak bij alle deelnemers.

Van donderdag 4 tot en met zondag 7 mei zakken dezelfde wereldtoppers af naar Oostende, waar ze al die tijd ook verblijven in Hotel Vayamundo. Dan staat de zevende editie van de wereldbekerwedstrijd op het programma. Deze wedstrijd geldt als een belangrijke voorbereiding op het wereldkampioenschap in Glasgow (3 tot 13 augustus 2023). België heeft drie regerende wereldkampioenen die in Vlaanderen wonen en in actie komen op de wereldbeker: Ewoud Vromant (Herzele, rechterbovenbeenamputatie, wereldkampioen tijdrijden klasse MC2), Tim Celen (Ham, hemiplegie, klasse MT2) en Maxime Hordies (Overijse, tetraplegie, klasse MH1).

Tim Celen verlengde vorige jaar in Baie-Comeau (Canada) zijn wereldtitel op de weg en werd toen ook voor het eerst wereldkampioen tijdrijden. Tim wil zijn regenboogtrui alle eer aan doen op elke wedstrijd waar hij start. Vorige week knalde hij op de wereldbeker in Maniago naar goud in de wegrit. “Ik haal op zich een goed niveau en geniet elke dag van die trui. Ik wil tonen dat ik die waard ben en start met gezonde ambities in de Belgische wedstrijden.”

In Canada pakte Ewoud Vromant vorig seizoen voor het eerst de wereldtitel in het tijdrijden. In 2020 werd hij al wereldkampioen op de piste (individuele achtervolging), maar door corona kon hij zijn trui nooit op een wedstrijd dragen. Op de wereldbekerwedstrijd in Maniago pakte hij vorige week goud in de tijdrit én de wegrit. “De wedstrijden volgen elkaar kort op. Je komt altijd met vragen uit de winterperiode, maar die wou ik meteen wegwerken, want dit is belangrijk met het oog op de Paralympische Spelen en het WK.”

Isomundo organiseert in 2025 het wereldkampioenschap Para-cycling in Ronse.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *