Erfgoeddag zal overal in onze regio coronaproof doorgaan…

Dit jaar vieren we de 20ste editie van Erfgoeddag. Alle maatregelen en beperkingen ten spijt, wordt het toch een – coronaproof – feestweekend op 24 en 25 april in heel Vlaanderen. Het jaarthema is ‘De Nacht’, en inspireert tot activiteiten met gezellige volksverhalen en -muziek, gefluister over de nachtshift, wandelingen in de schemerdonker en onderzoek naar het nachtleven vroeger en nu. Via de volgend link vindt je alle praktische info terug, maar we sommen het al heel even voor jullie op.

ERPE-MERE – DE NACHT, OP EN ROND STEENBERG

Vanaf schemerdonker brengen we de geschiedenis en de natuur van Steenberg tot leven met een interactieve wandelzoektocht voor jong en oud. Je zoekt en ontdekt het Steenberg van vroeger en nu door een nachtelijke bril. Je legt de wandeling op je eigen tempo af, van halte tot halte. De wandeling is ongeveer 2 km en is beperkt buggy- en rolstoeltoegankelijk, en deels onverlicht. Breng daarom zeker een zaklamp en aangepast schoeisel mee! Je kan deze zoek- en wandeltocht, georganiseerd door gemeente Erpe-Mere i.s.m. Heemkundige Kring Erpe-Mere en Natuurpunt Erpe-Mere, van zaterdag 24 april tot en met zondag 2 mei uitvoeren.

AALST – TE GAST. DE NIEUWE PODCAST VAN ‘T GASTHUYS.

Te Gast is de nieuwe podcast van ’t Gasthuys Stedelijk Museum Aalst waarin actrice en therapeute Katrin Lohmann het gesprek aangaat met vier helden uit de zorg, net voor ze aan hun nachtshift beginnen. De vier gasten – Vera, zuster Renate, Frans en gasthuyszuster Lutgart – hebben één ding gemeenschappelijk: hun passie voor ‘zorgen voor’, die er meestal al op jonge leeftijd was. Vanuit ’t Gasthuys, een van de eerste bakenen van zorg die Aalst heeft gekend, spreken ze over hun passie – noem het gerust een roeping – niet alleen tijdens deze uitzonderlijke periode, maar heel hun werkende leven lang. Het resultaat: vier unieke portretten die toch met elkaar verbonden zijn. De vier afleveringen van Te Gast zijn vanaf zaterdag 24 april 15:00 uur integraal te beluisteren via tgasthuys.be.

HAALTERT – VERTELWANDELING en LIVESTREAM ‘STAMPEN & DAGEN’.

Tijdens de gezinsvriendelijke vertelwandeling ontdek je enkele oude volksgedichten die je kan beluisteren via een QR-code. Deze wandeling is gratis. Je kan een plan met de wandelroute vinden op de website van lokaal bestuur Haaltert of een exemplaar ophalen in de bib. Gaan wandelen en je gemeente verder ontdekken kan volledig conform alle coronamaatregelen. Kom dus even uit je kot en laat je verrassen door de mooie gedichten op je weg. De wandeling is max. 4 km lang en vertrekt aan de roepsteen. Je kan de wandeling volgen op zaterdag 24 en zondag 25 april op een tijdstip naar keuze.

Musiceren wordt traditioneel gelinkt aan de nacht. En cultuur is van alle tijden, dus ook coronatijden, weliswaar met een aangepast, digitaal programma. Op zondag 25 april om 19.00 uur geven de volkszangers van ‘Stampen en Dagen’ daarom een digitaal optreden via streaming. Pik dit concert dus zeker mee en geniet van wat onze volkscultuur je te bieden heeft!

LEDE – LIVESTREAM ‘OUDE VOLKSVERHALEN BIJ SCHEMERLICHT’

De avond, het begin van de nacht, is het ideale moment om een straf verhaal te vertellen. Oude volksverhalen en legendes komen weer tot leven. Nu alles rondom ons wat stiller is, merk je dat het vanaf de kapel van de Heilige Macharius, via de Katstraat, langs de zeven linden in de Langenakker tot aan de de bouwputten van Wanzele ruist van verhalen. Om deze volksverhalen te horen hoef je geen 9 kilometer te fietsen of anderhalf uur te lopen… De verhalen komen op Erfgoeddag naar je toe als je je met je bubbel installeert in je zetel, met een warme kom thee, een lekker biertje of een glas rode wijn… Je kan deze livestream van de kunstacademie en cultuurraad van Lede volgen op zaterdag 24 april om 20.30 uur via academielede.be/erfgoeddag.

NINOVE – POEPPELAU! DE VERDWENEN CAFÉS VAN NINOVE

“Ba Finne va Waure Kleut”, “In den groten ezel” of “Ba Poeppelau”. Wie aan het nachtleven van Ninove denkt, denkt aan de bruisende cafés van de stad. Op Erfgoeddag springen we eens binnen in enkele van de verdwenen “staminees” van Ninove. We halen straffe verhalen op en kijken wat er van de oude cafés geworden is. Wandelen langs de verdwenen cafés, met dank aan stad Ninove in samenwerking met Erfgoedraad Ninove, kan op zaterdag 24 en zondag 25 april.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *