Er komt geen ‘Grote Prijs Beeckman-De Caluwé’ meer…

Er zal deze zomer geen 80ste editie meer komen van de Grote Prijs Beeckman-De Caluwé. Dat liet De Koninklijke Denderclub Ninove deze week tijdens een persmoment met heel veel spijt weten. Er is beslist om de wedstrijd met een jarenlange geschiedenis te stoppen. De organisatie hangt de koersfiets noodgedwongen aan de haak, aldus voorzitter Pascal Carael tijdens een persmoment woensdagavond 27 april: “Met oprechte en stekende pijn aan onze immer bonzende wielerminnende harten moeten we het einde van een jarenlange traditie aankondigen. Tijdens de zomerkermis zal dit jaar geen 80ste editie meer plaatsvinden van de Grote prijs Beeckman-De Caluwé. Dé koers van Ninove heeft met Jules Hesters (Sport Vlaanderen-Baloise) zijn laatste winnaar gekend in 2022.”

De Koninklijke Denderclub Ninove ontstond in 1943. Bij de eerste editie, tijdens de oorlogsjaren, ging Frans Cools met de zegeruiker lopen. Om het lokale karakter van deze wedstrijd nog wat meer slagkracht te geven en tegelijkertijd een passend eerbetoon te houden voor twee lokale wielerhelden, kreeg de wedstrijd de naam ‘Grote prijs Beeckman-De Caluwé’. Kamiel (Boerken) Beeckman heeft zijn Meerbeekse wielerbenen meermaals laten spreken in zijn actieve loopbaantussen 1935 en 1953. Dit deed met podiumplaatsen in belangrijke eendagskoersen zoals de Ronde van Vlaanderen en Waalse Pijl en ritten in de Ronde van België.

De andere protagonist is wijlen Edgard De Caluwé. Deze Denderwindekenaar behaalde gedurende zijn loopbaan een twintigtal profzeges, waaronder Parijs-Brussel (1935), Bordeaux-Parijs (1935) en de Ronde van Vlaanderen (1938).

De Denderclub Ninove wil echter op een positieve manier eindigen en dankt sponsors en sympathisanten, die de vele jaren wielerplezier mede mogelijk hebben gemaakt, en alle vrijwilligers voor hun belangeloze inzet. “De wielerclub blijft voorlopig bestaan en bekijkt of in de toekomst toch nog mogelijkheden zijn om via samenwerking tot een organisatie te komen,” aldus Pascal Carael.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *