Een warm bed voor meer dakloze mensen in onze regio…

Nu de vrieskou aanhoudt, is dak- en thuisloos zijn nog harder dan anders. Dakloze mensen zijn in deze periode dan ook meer dan welkom in de inloopcentra en nacht opvangen die Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Oost-Vlaanderen organiseert in opdracht van lokale besturen. In Aalst gooit de nachtopvang nu ook structureel zijn deuren open voor dakloze mensen uit buurgemeenten Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert en Lede. Andere gemeenten kunnen nog steeds intekenen op het aanbod. “Een uitstekende oplossing”, zegt Sofie Renders, schepen voor Sociale Zaken in Denderleeuw. “De begeleiding door en de nauwe samenwerking met het CAW zijn een onbetaalbare surplus. Dit geeft ons gemoedsrust; geen cliënt hoeft in de kou te staan.”

Vorig jaar stelde Stad Aalst zijn nachtopvang open voor omliggende eerstelijnszones1 . Dak- en thuisloosheid overstijgen immers lokale grenzen en komen niet enkel in de grotere steden voor. “Dat blijkt uit de interesse van omliggende besturen om voortaan de nachtopvang te mogen gebruiken. Om een regionale samenwerking mogelijk te maken, werd de capaciteit van de nachtopvang verdubbeld”, zegt Aalsters schepen van Sociale Zaken Sarah Smeyers. De nachtopvang van de Aalst werkt voortaan dus volgens het principe van ‘solidarisering’ waarbij andere lokale besturen – tegen betaling – dak- en thuisloze inwoners kunnen laten gebruikmaken van de nachtopvang in Aalst. Door hun middelen meer te bundelen kunnen dus meer dakloze mensen op een warm bed rekenen. “Voor cliënten is dit een stap vooruit; ze zullen sneller en vlotter de hulp krijgen die ze nodig hebben”, vertelt Geert Hillaert, Algemeen directeur van CAW Oost-Vlaanderen. “Sociale problemen als dak- en thuisloosheid overstijgen nu eenmaal de grenzen van steden en gemeenten. Daarom is een gezamenlijke aanpak wenselijk. Als CAW werken we daar graag aan mee.”

Het OCMW van Denderleeuw werkt al langer samen met de nachtopvang in Aalst. “We kunnen altijd rekenen op de nachtopvang in Aalst en dat is een uitstekende oplossing wanneer onze maatschappelijk werkers dringend op zoek zijn naar een plek voor een cliënt of een gezin en we hier niet meteen een oplossing vinden”, aldus schepen Renders. “Een duurzame oplossing voor de cliënt of het gezin in kwestie vinden, blijft de focus, maar de nachtopvang betekent het hemelsbrede verschil tussen een nacht op straat of in een veilig, warm bed.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *