Een laptop voor elk kind, internetverbinding voor elk gezin…

Zowel scholen als Welzijnsschakels Ommekeer zijn al vanaf de start van het afstandsonderwijs bezig om elk gezin te voorzien van een pc, laptop of tablet. Maar de vraag hiernaar is groter dan het aanbod en de levertijd is lang. Daarom vroeg ik nogmaals aan de gemeente Erpe-Mere om volgend schooljaar bij te springen zodat elk kind het nieuwe schooljaar kan ingaan met een PC of laptop, zegt sp.a-gemeenteraadslid Anja Vanrobaeys. Vooreerst wil ik mijn waardering uitspreken voor alle leerkrachten en directies, die zowel vorig schooljaar maar ook nu met de start van dit schooljaar, er alles aan gedaan hebben om de lessen te laten doorgaan. Met heel veel creativiteit, maar met een groot hart voor hun leerlingen.

Maar ik zag ook dat er gezinnen zijn waar meerdere gezinsleden een pc moeten delen. De getuigenis van Indra De Braekeleer op het VRT-Journaal, een alleenstaande mama uit Erpe-Mere van drie kinderen, waar tijdens de lockdown op de gezinscomputer een beurtrol om het halfuur werd ingesteld voor schooltaken, zorgt ervoor dat niet alle kinderen op dezelfde manier mee kunnen doen met het afstandsonderwijs. De getuigenis van Sabrina en haar twee zonen, opnieuw uit Erpe-Mere, een paar maanden later op Terzake was nog schrijnender. Op de oude pc van papa kon hij geen programma’s downloaden die hij nodig had om oefeningen te maken voor school. De arbeidsmarkt schreeuwt nog altijd om technische profielen, maar toch vreesde mama  Sabrina voor een verloren jaar.

Vandaag op 1 september starten de scholen met voltijds contactonderwijs, maar we moeten ons nu voorbereiden op een mogelijke uitbraak in een school of een opflakkering van het virus in de winter waardoor er gedeeltelijk of tijdelijk opnieuw moet overgeschakeld worden op afstandsonderwijs. Alle kinderen hebben daarbij recht op goed onderwijs. Daarom stel ik voor dat de gemeente, die begin juni vanuit het Vlaams Armoedefonds 28.464,78 euro kreeg voor armoedebestrijding, die middelen inzet voor een laptop en internetverbinding voor elk kind. Want als je ouders geen laptop of pc kunnen betalen, dan moeten wij als samenleving  ervoor zorgen dat ze die wel krijgen, vervolgt Vanrobaeys. Ongelijke digitale toegang was al een probleem voor de coronacrisis, maar nu is het helemaal een zaak die snel moet worden opgelost. Het kan niet dat kinderen achterop raken en zo kansen missen, omdat ouders niet de financiële middelen hebben.

Vanuit dezelfde doelstelling van gelijke onderwijskansen, stel ik voor dat de gemeente groepsaankopen organiseert om de prijs te drukken van internetabonnementen. Tot 30 juni bood Telenet gratis internet aan gezinnen die het moeilijk hadden, maar die dienst is ondertussen weggevallen. Bovendien voelen meer en meer gezinnen de gevolgen van de coronacrisis. In die moeilijke omstandigheid is ook voor die gezinnen elke euro mooi meegenomen, als we door een samenaankopen een mooie korting kunnen krijgen.  De coronacrisis stelt ons voor belangrijke uitdagingen, maar die wil ik ombuigen tot kansen om in te zetten op een onderwijs voor de digitale toekomst, aldus Vanrobaeys.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *