Een (huis)dier is voor het leven…

De Rode Duivels hond Persregio DenderIn 2018 wil de stad Aalst haar inwoners met (huis)dieren nog beter informeren over hun rechten en plichten. Stad en politie ontvingen vorig jaar immers 586 meldingen van achtergelaten of mishandelde dieren. “Dat zijn er 586 teveel,” zo stelt schepen van Welzijn Dylan Casaer (SD&P). Hij lanceert dan ook een emotionele oproep: “Denk alsjeblieft goed na voor je een dier in huis haalt. Natuurlijk is zo’n trouwe metgezel fijn, maar hij brengt ook heel wat verantwoordelijkheid met zich mee.” Heel wat mensen verkijken zich op dit laatste en dus worden te veel huisdieren aan hun lot overgelaten. Deze legislatuur zette de stad in eerste instantie in op de verdere uitwerking van haar kattenbeleid, mét succes. “We kregen niet alleen felicitaties van de Vlaamse minister voor dierenwelzijn, maar merken ook dat het beleid werkt. De stad komt tussen in de kosten voor sterilisatie en castratie, waardoor steeds meer Aalstenaars deze ingrepen bij hun kat laten uitvoeren. Dit leidt dan weer tot minder ‘ongewenste’ katjes, die aan hun lot overgelaten worden en dus minder dieren die naar het asiel moeten. Met de zomeractie ‘Aalst vergeet hen nooit’ hebben we de aandacht op een ludieke manier gevestigd op de opvang van huisdieren tijdens de zomervakantie,” gaat Casaer verder. De actie kende een groot succes, met maar liefst 121 inzendingen.

In het voorjaar van 2018 zal de stad nog meer inzetten op het informeren van haar inwoners. Onder andere over het belang van chippen, zodat weggelopen dieren makkelijker naar de huiseigenaar teruggebracht kunnen worden. Maar ook over de zorg die alle dieren nodig hebben. “Bedoeling is om mensen bewust te maken van de zorg die een dier vereist en de mogelijkheden die ze hebben om hierin te voorzien. Zo willen we het aantal achtergelaten of slecht verzorgde dieren verder terugdringen,” besluit Casaer.

Meldingen van dierenmishandeling of -verwaarlozing worden behandeld door de lokale politie. De meeste meldingen van bezorgde burgers komen rechtstreeks bij hen terecht. Maar ook bij de stadsdiensten kan je een melding maken: “Onze diensten spelen informatie over verdachte omstandigheden meteen door aan de politie,” vertelt schepen Casaer hierover. Op haar beurt werkt de lokale politie van Aalst dan weer nauw samen met de Vlaamse dienst Dierenwelzijn, zodat de gepaste acties en sancties genomen worden. Meldingen van verwaarloosde of onbeheerde dieren kunnen gemaakt worden via https://aalst.be/melding-maken of rechtstreeks bij de Aalsterse politie op het nummer 053 73 27 27.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *