Denderleeuwse secundaire scholen krijgen 1.581.000 euro…

De Vlaamse Regering besliste recent om een bedrag van 1.581.000 euro te investeren in het secundaire onderwijs in Denderleeuw om toekomstige capaciteitsproblemen op te vangen. Deze beslissing werd genomen op voorstel van Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits om extra plaatsen te creëren in het onderwijs in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk gewest. In Denderleeuw zullen de middelen verdeeld worden over twee scholen, namelijk IKSO en het Koninklijk Atheneum. “De volgende drie jaar investeert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits ongeveer 150 miljoen euro om extra plaatsen te creëren in de klas, vooral in het secundair onderwijs. Omwille van toekomstige capaciteitsproblemen in onze secundaire scholen zal ook Denderleeuw extra middelen ontvangen, namelijk 1.581.000 euro. De betrokken scholen zijn IKSO en het Koninklijk Atheneum Denderleeuw”, vertelt schepen voor Onderwijs Jürgen Ruysseveldt. “De selectie van scholen is gebaseerd op een nieuwe wetenschappelijke studie van de VUB en KUL die de noden tot 2024-2025 in het onderwijs in kaart heeft gebracht. Er werden gegevens verzameld over de groei van de leerlingenaantallen en het bestaande aanbod in de scholen. De steden en de gemeenten waarvan uit de studie blijkt dat ze de grootste tekorten hebben, krijgen extra middelen. In Denderleeuw zullen er de komende jaren tussen 250 en 500 plaatsen te weinig zijn als er geen extra capaciteit wordt bij gecreëerd.”

“De focus in dit nieuwe capaciteitsdossier ligt duidelijk op het secundair onderwijs. Voor het basisonderwijs werden in een eerder dossier in 2013 al middelen voorzien. Deze investering om het tekort aan plaatsen in het basisonderwijs op te vangen is dus reeds gebeurd en deze leveren volgens de wetenschappelijke studie ook resultaten op. Voor Denderleeuw werd toen 2.000.000 euro aan middelen voorzien waarmee de nieuwbouwprojecten van de Gemeentelijke Basisschool in Iddergem, KCD ,’t Landuiterken en Basisschool Atheneum Denderleeuw werden gerealiseerd. De tekorten werden hierdoor grotendeels weggewerkt”, legt Sofie Renders, schepen voor Jeugd, uit.

Schepen Ruysseveldt vervolgt: “De betrokken scholen krijgen tot 15 januari 2019 de tijd om concrete bouwprojecten voor te stellen om de capaciteitsproblemen in de scholen op te vangen. De keuze van de projecten zal gebeuren via een lokale taskforce waarin ook beide scholen zijn vertegenwoordigd. De rol van de gemeente is om deze lokale taskforce voor te zitten, de coördinatie van het in te dienen dossier te verzorgen en ook de communicatie met het Departement Onderwijs te voeren. De voorgelegde projecten zullen nadien onderzocht worden op volledigheid en correctheid. Vervolgens zal minister Hilde Crevits een voorstel van concrete selectie van capaciteitsprojecten aan de Vlaamse regering voorleggen die voor 15 april 2019 finaal zal beslissen.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *