Denderleeuw ontvangt label ‘Kindvriendelijke gemeente’…

Denderleeuw Dorpsplein Persregio DenderTijdens het voorbije weekend werd aan 9 Vlaamse steden en gemeente het label van ‘Kindvriendelijke gemeente’ uitgereikt. Denderleeuw was één van die 9 Vlaamse gemeenten en mocht dit label ontvangen uit handen van Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz. Een kindvriendelijke gemeente streeft naar aandacht voor kinderen en jongeren doorheen alle beleidsdomeinen. Jonge mensen komen in aanraking met verschillende voorzieningen die een lokaal bestuur aanbiedt: van kinderopvang en onderwijs, over mobiliteit en openbare ruimte tot (kinder) armoedebestrijding. Het is belangrijk dat de gemeentediensten een integraal beleid voeren en samen oplossingen bedenken voor maatschappelijke problemen. Dat gebeurt bij voorkeur op basis van analyses en onderzoek. Een kindvriendelijke gemeente beschouwt haar minderjarige inwoners, die geen stemrecht hebben, bovendien als volwaardige burgers. Het organiseren van inspraak en participatie wordt op die manier een belangrijke pijler.

“We vertrekken vanuit de overtuiging dat een goed beleid voor kinderen en jongeren, leidt tot goede beleidskeuzes voor al onze inwoners,” vertelt jeugdschepen Sofie Renders. “Hou je er bijvoorbeeld bij het inrichten van een kruispunt rekening mee dat ook kinderen hier veilig moeten kunnen oversteken, dan is het kruispunt ook veilig voor vele andere gebruikers. Het is dus niet onze bedoeling om een apart beleid op kindermaat te voeren, maar om van Denderleeuw een fijnere plek te maken voor iedereen.”

“Denderleeuw kent een sterke tendens tot vergroening. In 2007 woonden in onze gemeente 3700 minderjarigen, in 2017 waren dat er 4700. Daarmee bedraagt deze leeftijdscategorie 40% van de totale bevolkingsaangroei en vertegenwoordigt zij ongeveer 23% van onze totale bevolking. De blijvende groei van het aantal Denderleeuwse kinderen en jongeren creëert een blijvende druk op onze basisvoorzieningen zoals plaatsen in scholen, kinderopvang of sportkampen”, aldus schepen Jurgen Ruysseveldt. “Rekening houden met kinderen noopt ons bovendien om na te denken over oplossingen voor (over)morgen, zonder onmiddellijk te vervallen in praktische bezwaren voor vandaag. Deze beide elementen laten we terugkomen in ons motto ‘Op de Groei’.”

Sofie Renders vervolgt: “Het verkrijgen van het label is geen eindpunt, maar een startpunt. Het label betekent niet dat Denderleeuw vandaag uitzonderlijk Kindvriendelijk is, wel dat we er naar streven om kinderen en jongeren als volwaardige burgers te zien en we rekening houden met hun belangen bij ingrijpende beleidsbeslissingen. Denderleeuw zet steeds meer de stap naar integraal, evidence based én participatief beleid. Via het label ‘kindvriendelijke gemeente’ willen we deze trend kracht bij zetten en de kwaliteit van onze beleidskeuzes bewaken en versterken. De gemeenteraad schaarde zich unaniem achter deze visie.”

“Het speel- en ontmoetingsweefsel is een goed voorbeeld van kindvriendelijk beleid. De expertise van onze Afdeling Openbare Ruimte wordt samengebracht met de kennis van de afdeling Vrije Tijd. Bij de (her) aanleg van grotere ruimtes organiseren we bovendien inspraakmomenten voor omwonenden en gebruikers. Op die manier komen we tot betere, meer gedragen openbare ruimte. Denk maar aan het pleintje in de Ringlaan dat recent werd opgewaardeerd”, besluit schepen Yves De Smet.

De andere steden en gemeenten die zich sinds afgelopen weekend Kindvriendelijke stad of gemeente mogen noemen zijn Aarschot, Beersel, Brugge, Genk, Halle, Hoogstraten, Riemst en Sint-Katelijne-Waver. Intussen zijn er in Vlaanderen al 24 gemeenten die het label van ‘Kindvriendelijke gemeente’ binnenhaalden.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *