Deel van Daenscollectie is nu ook digitaal te zien…

Sedert vandaag 10 mei 2022 staat de Daenscollectie online op Made in Aalst. Deze door het stadsarchief bewaarde collectie werd gescand en kan vanaf nu van thuis geraadpleegd worden via deze link. De Daenscollectie verwijst naar de gebroeders Adolf en Pieter Daens, die tot de grondleggers van het naar hen genoemde ‘daensisme’ behoren. De beweging was van 1893 tot na de Eerste Wereldoorlog actief over heel Vlaanderen. Op het politieke toneel traden ze naar voor als Christene Volkspartij en vanaf 1897 als de overkoepelende Vlaamsch-Christene Volkspartij.

Heel wat archiefstukken over en van de gebroeders Daens, het daensisme, maar ook documenten van de tegenstanders van het daensisme kunnen vanaf nu dus digitaal geraadpleegd worden. Archiefstukken en publicaties die de verschillende actiepunten van het daensisme weergeven, zoals stukken over de Vlaamse strijd en het lot van de arbeiders zijn hier eveneens in opgenomen.

“De 1833 beschrijvingsnummers vormen een mooie aanvulling op de al op Made in Aalst aanwezige erfgoedcollecties. De collectie zal ongetwijfeld voor tal van onderzoekers en geïnteresseerden een welkome extra bron van informatie betekenen,” stelt schepen van erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). “Ik nodig iedereen uit om er gebruik van te maken.”

“De stad Aalst beschikt over heel wat archiefmateriaal over de Daensistische beweging,” merken archivaris Jeroen Meert en onderzoekster Carolien De Neef op. “Een groot deel van onze collectie kwam tot stand dankzij een groot aantal schenkingen, met als bijzonderste de collectie Delafortrie, dewelke gevormd werd door Jules Delafortrie (de schoonzoon van Pieter Daens) en zijn zoon Luc.”

In de catalogus van de Daenscollectie, zie deze link, zijn ook nog een aantal documenten terug te vinden die nog niet digitaal kunnen opgeroepen worden. Deze dienen geraadpleegd te worden in de leeszaal van het stadsarchief.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *