De laatste laat het licht aan…

UNIZO Oost-Vlaanderen en Provincie Oost-Vlaanderen bieden coachingstrajecten aan voor ondernemers die hun zaak willen versterken. Je kent ze wel, de dorpen waar vroeger zeven cafés, twee bakkers, een krantenwinkel, een bloemenwinkel, meerdere banken, een apotheker, een fietsenwinkel en een optieker waren. Anno 2023 zijn de zelfstandigen in zo’n dorpen vaak uitgedund tot een sterke kern van twee à drie handelszaken: die ene topslager, die gepassioneerde fietsenmaker en die horecazaak die is uitgegroeid tot vaste waarde. Het zijn die ‘overblijvers’ die via de actie “De laatste laat het licht aan” extra worden ondersteund. “Ondernemers staan voor diverse uitdagingen. Een UNIZO-coach maakt hen klaar voor de toekomst door bijvoorbeeld te kijken hoe meer klanten aan te trekken, door samen na te gaan welke soort klanten en producten het meest winstgevend zijn. Maar ook hoe de cashflow te verbeteren, hoe de ondernemerswebsite aan te passen en aanwezig te zijn op sociale media. Niet in het minst is ook een goede work-life balance belangrijk”, vertelt Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Oost-Vlaanderen.

Leentje Grillaert, gedeputeerde bevoegd voor middenstand: “Vanuit de Provincie zetten we in op kernversterking, leefbare dorpen en kernen, zowel vanuit economisch, ruimtelijk en maatschappelijk perspectief. In maart 2023 gaf de provincieraad haar goedkeuring voor het ontwerp van het beleidsplan ruimte met daarin de richtlijnen voor (be)leefbare kernen. Maar de Provincie voorziet al langer inhoudelijke ondersteuning via de opmaak van gemeentelijke detailhandelsplannen en buurtenmonitors, via een screening van het lokaal ondernemersbeleid. We voorzien financiële ondersteuning voor Oost-Vlaamse steden en gemeenten en lokale handels- en horecaverenigingen om gerichte acties uit te werken.” Door het aanbieden van zestien coachingstrajecten, richten UNIZO en de Provincie zich tot die ondernemers gevestigd in eerder kleinere handelskernen. Winkelhieren is ondertussen een begrip geworden en de meeste lokale overheden doen heel wat om de commerciële leegstand een halt toe te roepen.

“Concreet wordt elke ondernemer gedurende 5 uren individueel begeleid door een UNIZO-coach. Om de timing, maar vooral de uitdagingen en verwachtingen scherp te stellen, wordt vooraf een intakegesprek gehouden. Nadien ontvangt de ondernemer een individueel actieplan”, vult Jos Vermeiren aan. De ondernemer betaalt zelf een fractie van de effectieve kostprijs, namelijk 99 euro exclusief btw. De Provincie Oost-Vlaanderen betaalt het resterende aandeel. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich aanmelden via: https://www.unizo.be/de-laatste-laat-het-licht-aan.

Deze samenwerking tussen de Provincie en UNIZO richt zich niet alleen tot de ondernemers, maar genereert ook input voor het provinciaal en lokaal detailhandelsbeleid. Een win-win dus voor ondernemers én besturen: hoe de verschraling van handels- en horecazaken tegengaan? Wat zijn bepalende factoren? Welke incentives zijn nodig? Op welke manier kunnen lokale besturen worden ondersteund? Deze en meer vragen worden beantwoord in een rapport met conclusies en aanbevelingen.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *