Christophe D’Haese brengt visueel genietboek op de markt…

Boekvoorstelling Kunnen Aalstenaars de wereld redden Persregio DenderKunnen Aalstenaars de wereld redden? is het nieuwste visueel genietboek dat door Christoph D’Haese zal voorgesteld worden tijdens een theatervoorstelling in cultuurcentrum De Werf. “Aalstenaars hebben de loop van de geschiedenis sterk beïnvloed. Zij behoeden onze beschaving voor barbarij. Zonder Aalst geen veilige haven voor satirici, want van alle humoristen zijn de Aalstenaars de dappersten. Sinds mensenheugenis is de Keizerlijke Stede de bakermat van medische vooruitgang. En er is nog veel meer te vertellen: de Aalsterse diaspora in alle geledingen van de maatschappij is ronduit indrukwekkend. In Kunnen Aalstenaars de wereld redden? verneemt de lezer dat de culturele en maatschappelijke invloeden van Aalst op de rest van de wereld even talrijk zijn als zandkorrels in de woestijn. Met dit visueel genietboek wil Christoph D’Haese – uiteraard met een fikse knipoog in woord en beeld – de stedelingen zijner dromen finaal de prominente plaats in de geschiedenisboeken geven die ze verdienen.”

Bovenstaande tekst prijkt op de achterflap van het boek ‘Kunnen Aalstenaars de wereld redden?’ en geeft in zekere zin de essentie van dit opzet weer. Het initiële idee voor het schrijven van een boek over het DNA van de Aalstenaars gaat een tweetal jaar terug. Een pril idee is altijd delicaat en kan, zoals men zegt, makkelijk worden afgeslacht door spot of een geeuw van de juiste man. Voorwerp van spot was ondergetekende weliswaar niet, maar laat ons zeggen zelfs een aantal naaste medewerkers zich op z’n minst vragen stelden over de haalbaarheid van zulk een vrijpostig initiatief. De drang om te schrijven was onweerstaanbaar, en ik liet me in mijn queeste graag bijstaan door coauteur Tom Van Den Troost en art-director Geert De Wolf. Bij aanvang was het de bedoeling om de inborst van de Aalstenaar te omschrijven: sympathiek en aanleg tot (zelf)spot, apart en zelfs ietwat tegendraads, met een groot respect voor eigenheid en tradities.

Van ‘marginaalst’ naar ‘geniaalst’. Gaandeweg evolueerde de insteek van het boek naar een soort van kritische ode aan de meest charmante stad van Vlaanderen. Al te lang werden we omschreven als ‘marginaalst’, terwijl we vaak ook – de laatste jaren steeds meer – ‘geniaalst’ zijn. Het is zonneklaar dat de Aalstenaars op vele zaken fier mogen zijn. Hier en daar hebben zij de samenleving zelfs in een beslissende plooi gelegd. Enkele voorbeelden? Aalsterse medici waren al beslissend op het slagveld van Waterloo, en zijn anno 2018 nog steeds toonaangevend op medisch vlak. Zonder Aalst carnaval zou er geen sprake zijn van satire. Oud-leerlingen van het Sint-Jozefscollege hebben de samenleving letterlijk veranderd. Er was een Aalstenaar die de basis van de renaissance legde in onze streken: zonder Aalst was er zelfs geen stadhuis in Antwerpen…

De authenticiteit van Aalst wordt belicht in 17 hoofdstukken en 254 bladzijden. Opvallend zijn de bijdragen van enkele Bekende Aalstenaars, of toch van mensen die zich de Aalsterse mentaliteit eigen hebben gemaakt. Originele invalshoeken, verrassende wetenswaardigheden en bijwijlen hilarische anekdotes zijn het resultaat van doorwrochte tafelrondes en bijdragen van onder meer – want eigenlijk zijn het er teveel om op te noemen – dokters Koen De Boulle en Guy Verhulst, provinciaal gedeputeerde Jozef Dauwe, Filip Van de Winkel van het Groot College,  VOKA-directeur Jan Van Gyseghem, dirigent Andries De Winter en voorzitter Guido Goedgebuer van het wereldkoor Cantate Domino, allesweters Michel Igual-Pacheco en Luc Geeroms, voormalig stadssecretaris Luc Moereels, oud-korpschef Denis Berghmans, journalist Rutger Lievens en VRT-radiojournalist Johan De Ryck.

Originaliteit in woord en beeld. Qua tekst was het nooit de bedoeling om grijze massa te produceren; ingenomen standpunten over maatschappelijke thema’s binden vanzelfsprekend enkel de auteur. Dat betekent niet dat dit een politiek werk is geworden, wel integendeel. De hoofdstukken zijn in de eerste plaats geschreven vanuit een typisch Aalsterse invalshoek, wars van politieke gezindheden: soms scherp en to the point, maar altijd met een flinke scheut humor en zelfrelativering. En met een Grote Liefde voor Aalst. Bovenal is ‘Kunnen Aalstenaars de wereld redden?’ een visueel genietboek. Art-director Geert De Wolf – destijds mee aan de wieg van P-magazine en Ché en tegenwoordig onder andere bekend van de foto’s-met-een-hoek-af in stadsmagazine Chipka – lardeerde het boek met een reeks unieke beelden waarin je telkens weer een andere gelaagdheid kunt zien.

Dit boek is apart in alle betekenissen van het woord. De voorstelling aan het grote publiek sluit daar perfect bij aan: geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor een beklijvende theatervoorstelling op vrijdag 4 mei of zaterdag 5 mei in CC De Werf (20u). Voorafgaandelijk reserveren kan via christoph.dhaese@aalst.be en gelijktijdige aanbetaling van 19,00 Euro per ticket op rekeningnummer BE78 3630 9356 1186. De opbrengst van deze avond gaat naar het goede doel.

Visual deejay Steven De Ridder en acteur Steven De Leenheer staan garant voor enkele dolkomische filmpjes van en over Aalst. Tijdens een anderhalf uur durende voorstelling rijgen we de wonderlijke wetenswaardigheden over de Keizerlijke Stede aan elkaar. Enkele (zeer) verrassende gasten maken hun opwachting. Kortom, op 4 en 5 mei maken we een mysterieuze en verrassende wandeling door een veelbesproken stad vol calamiteiten, rariteiten, specialiteiten en genialiteiten, waardoor de meest charmante stad van Vlaanderen nog meer over de tongen zal gaan.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *