Centra voor Basiseducatie heten voortaan Ligo…

Na 30 jaar met uiteenlopende roepnamen gaan de 13 Centra voor Basiseducatie
in Vlaanderen en Brussel vanaf 6 mei verder onder 1 naam: Ligo. Laaggeletterde
volwassenen volgen er les om hun kansen in de samenleving te vergroten, zoals Ezatullah: “Ik wil de opleiding centrale verwarming-sanitair volgen bij VDAB. Daarom leer ik Nederlands, wiskunde en volg ik computerles. Ik ben al aan het oefenen voor mijn theoretisch rijbewijs. Na de opleiding ga ik werk zoeken.” Corona maakte de uitdagingen voor laaggeletterden acuter dan ooit.

Leerpunt in Dendermonde, Basiseducatie in de Kempen, Open School in Antwerpen… vanaf vandaag is het overal Ligo. Een eenvoudige naam die in het taalneutrale Esperanto ‘verbinden’ betekent en meteen goed weergeeft wat de Centra voor Basiseducatie doen. Volwassenen die niet lang naar school gingen of de middelbare school verlieten zonder diploma, kunnen bij Ligo les volgen zodat ze (opnieuw) aansluiting vinden bij onze sterk veranderende, gedigitaliseerde samenleving.

Ronny (60) uit Beveren, bijvoorbeeld: “Ik had voorzitter kunnen worden van de voetbal of ploegbaas in de haven, maar ik durfde niet. Je moet dan formulieren en loonfiches invullen en daar voelde ik me te dom voor. Ik heb altijd mijn plan getrokken. Maar op mijn 49 ging ik terug naar school, want ik wou het rapport van mijn dochter kunnen lezen. Soms grijpt de angst me nog naar de keel. Een brief van de verzekering: kleine letters, moeilijke woorden. Parkeren? QR-code nodig. Een kaartje voor de bus? ‘Even een appje downloaden!’ Zelfs geletterde mensen kunnen dat niet altijd. Maar ik ben bij de gelukkigen die het geleerd hebben.”

In Vlaanderen is 1 op 7 volwassenen laaggeletterd (PIAAC-onderzoek, 2013). Een sollicitatiebrief schrijven, een uurrooster begrijpen, Smartschool gebruiken, schoolfacturen ontcijferen of online bankieren kan erg moeilijk zijn voor hen. In een traject bij Ligo – vaak in samenwerking met partners zoals VDAB, OCMW, lokale basisscholen, buurtwerk of armoedeorganisaties – wordt zowel aan communicatieve als aan numerieke en digitale basisvaardigheden gewerkt. De meeste cursisten betalen geen inschrijvingsgeld. Tirhas (29) uit Eritrea, kwam na een jaar in België bij Ligo terecht: “Eindelijk kon ik Nederlands leren praten, lezen en schrijven. Ik wil het goed kunnen om mijn kinderen te helpen met hun huiswerk. En ik moet Nederlands praten bij mijn werk als huishoudhulp. Het is heel moeilijk als de mensen me niet verstaan.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *