Carnavalsjaar 2022 onder ruime belangstelling voorgesteld…

Op donderdag 11 november 2021 werd er in de Wortelstad Ninove ’s morgens een bezoekje gebracht aan het door Nie Geweun verklede Wortelmanneken, waarna aan Dingsken de overleden carnavalisten herdacht werden. Om 11.11 uur ging de officiële opening van start in eventhal Cloë. De voorzitter van de Koninklijke Karnavalraad, Pascal Carael, opende de zitting via de digitale kanalen. Hij maakte ondermeer het thema bekend, waaronder de prinsaanstelling zal gebeuren op 19 februari 2022 in eventhal Cloë. Het is ‘Karrokes’, waarmee de carnavalisten hun kledij al kunnen afstemmen op het thema, dat vooral voor veel vierkantjes zal zorgen. De winnaars van de stoet in 2020, Iejt & Geriejt en Nie Geweun kregen hun wisselbeker overhandigd.

Ook werd er een nieuwe wisselbeker voorgesteld voor de winnaar in de categorie zonder wagen, een ontwerp van Gert Van Droogenbroeck van de Koninklijke Karnavalraad Ninove. Prins Vitsken blikte terug op zijn verlengde carnavalsperiode. Hij nodigde alle carnavalisten uit op zijn afscheidsbal, maar ook dat van de kinder- en seniorenprinsen, zaterdag 5 februari 2022 in eventlocatie The Mauritz.

De Ridders in de Wortelorde, met nieuwe Grote Wortel Glenn Symoens, stelden het programma van de kindercarnaval voor, zaterdag 5 maart 2022. De inschrijvingen gebeuren in het cc De Plomblom. Daarna stappen de kinderen in stoet naar de sporthal voor de show en de verkiezing van de kinderprins en -prinses. Ook zijn de nieuwe mascottes van kindercarnaval, Flipke en Marie, voorgesteld aan het publiek.
De Prinsencaemere gaf enkele opdrachten aan prins Vitsken, zodat hij later kan worden opgenomen in deze vereniging van gewezen prinsen.

Voorzitter Pascal Schietecat van de Stedelijke Feestcommissie gaf tekst en uitleg bij het feest der senioren, met een optreden van Dennie Christian, dat zondag 20 februari 2022 plaats heeft in eventhal Cloë. De carnavalsstoet rijdt door de straten op zondag 6 en maandag 7 maart 2022. Schepen Marc Torrekens stelde de plannen voor van het nieuwe decor aan het Oud Stadhuis. Dat zal tijdens de carnavalsperiode de gevel sieren. Voor het eerst in vele jaren, zal het centrum van het carnavalsgebeuren in een nieuw kleedje steken. Het gebouw krijgt er een kleurrijk uitzicht door en zal ’s avonds mooi verlicht tot zijn recht komen.

Giovanni Neckebroeck en Luc Simon van de Koninklijke Karnavalraad mochten tot slot de winnaar bekendmaken van de affiche voor carnaval 2022. Hiervoor waren 12 ontwerpen ingediend. De winnende affiche is van de hand van twee rasechte carnavalisten: Sammy van carnavalsvereniging Vantauidj op Tasj en Robinn van MKV Groulek Dest. Iedereen is klaar om het thema van carnaval 2022 ‘Komt isj ooëtj a kot’ volop te beleven.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *