Ambitieus waterplan toont aan dat er werk aan de winkel is…

Op de jongste gemeenteraad in Aalst werd gisteren een ambitieus waterplan goedgekeurd. Oppositiepartijen Vooruit en Groen zijn tevreden met de opmaak en hopen dat de stad deze plannen van de dienst openbare werken met beide handen zal aanpakken. Op de commissie laatstleden werden de plannen uitvoerig uit de doeken gedaan en toonde de dienst haar ambities met goedkeuring van de commissieleden over de partijgrenzen heen. Het plan focust meer als voorheen op de droogteproblematiek, het beleid rond grondwaterherstel en ontharding.

Lander Wantens (Groen): “Het plan van de stadsdiensten toont ambitie en leidt ons in de goede richting. Nu is het aan de stad om dit uit te voeren en de plannen niet te laten verstoffen in de kast met alle voorgaande studies. Dit plan geeft mogelijkheden, maar om een future-proof  oplossing te bieden aan de waterproblemen zijn financiële middelen noodzakelijk. Water wordt één van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw, zal dit bestuur daar voldoende rekening mee houden in haar jaarplanning?”

Ook Vooruit is het plan genegen, maar wil dat het stadsbestuur nog een tandje bijsteekt om het herstel van het grondwaterpeil te bekrachtigen. Ann Van de Steen (Vooruit): “We moeten meer eisen stellen aan oplossingen van waterbeheer waardoor onze kwetsbaarheid voor klimaatverandering vermindert en harder inzetten op ontharding van onze stad. Zo kan er nagedacht worden over creatieve manieren om Aalstenaars aan te zetten tot ontharding van hun woning. Vorige maand stelden we reeds het tegelwippen voor als oplossing voor meer groen in onze stad. Bij onze noorderburen is dit reeds goed ingeburgerd en werden dit jaar al bijna 300 000 tegels gewipt.”

Groen zet ook de voordelen van meer water in de stad in het licht. “Het zorgt voor meer verkoeling en geeft de stad haar historische eigenheid terug. Door de waterlopen van de oude Dender terug zichtbaar te maken vangen we twee vliegen in één klap, het geeft de natuurlijke voordelen van water in een stad en we zorgen voor een opwaardering van de binnenstad.”

In het binnenstedelijk gebied kan gekeken worden naar slimme systemen om het hemelwater op te vangen en te gebruiken. Zo bestaan er infiltratiegoten die regenwater opvangen, filteren vervolgens geleidelijk infiltreren in de oppervlakte in de directe omgeving. Zo is het mogelijk de bodem tot 30 dagen te bevochtigen zonder externe watergiften. Als stad moeten we vooruit kijken en out of the box denken. Er is voldoende water op ons grondgebied, alleen moeten we het goed en zorgvuldig gebruiken” gaat Van de Steen verder.

“We moeten droogteproblematiek aanpakken en inzetten op goed gebruik van hemelwater. Andere steden stellen regenwater ter beschikking van de bevolking. In open ruimte moeten we zorgen dat water gebufferd kan worden, ook grote daken zoals van onze kerken zorgen voor veel bruikbaar water. We moeten dit water nuttig maken in plaats van het versneld af te voeren zoals we nu doen. Ook voor de landbouw zal dit een noodzaak worden. Studies tonen aan dat daar een mogelijk opbrengstverlies tot 50% geleden kan worden door droogte en hitte. Er is werk aan de winkel” besluit Lander.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *